Počelo raseljavanje Roma iz Belvila
26.04.2012 | 11:19h ► 15:34h Beograd

Počelo raseljavanje Roma iz Belvila

Počelo raseljavanje Roma iz Belvila
Raseljavanje romskih porodica iz neformalnog naselja kod "Belvila" u kome živi oko 1.000 ljudi počelo je rano jutros.

Pravni savetnik nevladine organizacije "Praksis" Danilo Ćurčić rekao je agenciji Beta da se raseljavanja odvija bez komplikacija, uz nadzor predstavnika nevladinih organizacija i zaštitnika građana.

"Raseljavanje je počelo, nadgleda se situacija, za sada su tu zamenik zaštitnika građana, predstavnici Uprave za ljudska i manjinska prava, misije OEBS-a i delegacije EU i UN, Amnesti Internešnala i domaćih nevladinih organizacija", kazao je Ćurčić.

Predstavnica Amnesti Internešnala Elena Vasilev rekla je Beti da je najveći problem s raseljavanjam iz naselja kod Belvila to što gradske vlasti, koje  sprovode raseljavanje, nisu napravile nikakav plan "niti su imali bilo kakve  konsultacije sa porodicama koje tu žive, što je suprotno međunarodnim  pravima". 

Predstavnik "Praksisa" je kazao da protiv nalogodavca za raseljenje tog  nehigijenskog naselja još nisu pokrenute prekršajne prijave, ali da se "ta  opcija razmatra". 

Amnesti je ranije upozorio da je više od 1.000 ljudi, odnosno više od 250  romskih porodica i interno raseljenih osoba, koji žive u naselju kod Belvila, pod  rizikom da nasilno budu iseljene, jer ih beogradske vlasti nisu na odgovarajući  način obavestile o tome. 

Romskim porodicama, od kojih su neke prijavljene kao građani Beograda, a  drugi su interno raseljena lica sa Kosova, rečeno je da će biti preseljeni u  metalne kontejnere u četiri odvojena naselja. 

Predstavnici nevladinih organizacija rekli su da neke od porodica još ne znaju  gde će biti smeštene. 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obišao je naselje kod "Belvila" tokom raseljavanja romskih  porodica, i poručio da u Beogradu nema ozbiljnih rasnih tenzija.

"Naša ideja nije da pravimo geto, već da kroz proces raseljenja Romima obezbedimo prihvatljiv način života, kako Romima tako i njihovim  komšijama", rekao je Đilas novinarima u "Belvilu".  On je kazao da je od Evropske komisije dobio garancije da će donirati sredstva za poboljšanje  života Roma u Beogradu. 

Prema rečima gradonačelnika, raseljavanjem Roma iz neformalnog naselja kod "Belvila" rešava se problem te lokacije u gradu. "Ovo je pitanje poštovanja reda i pravila u Beogradu, a ko ih ne poštuje biće sankcionisan", istakao je on.

Gradonačelnik je kazao da je u školu išlo samo osmoro dece iz tog naselja, iako ima više od 200 dece školskog uzrasta. Pravni savetnik nevladine  organizacije "Praksis" Danilo Ćurčić rekao je agenciji Beta da je ta organizacija letos u škole upisala oko 60-oro dece iz tog naselja, a Centar za  integraciju mladih oko 100 njih.

Ćurčić je naveo da se raseljavanje, koje je započeto jutros, odvija bez komplikacija, uz nadzor predstavnika nevladinih organizacija i zaštitnika  građana. 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja