Usvojene izmene Krivičnog zakonika
21.05.2019 | 10:34h ► 11:25h Beograd

Usvojene izmene Krivičnog zakonika

Usvojene izmene Krivičnog zakonika Foto: Novi magazin/SA
Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba.

 

Taj deo izmena Krivičnog zakona deo je inicijative Fondacije "Tijana Jurić" koju je potpisima podržalo 160.000 građana.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo posle svirepog ubistva njegove maloletne ćerke.

Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao deo opozicionih poslanika koji bojkotuje rad parlamenta.

Usvojenim izmenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična dela.

Ta kazna predviđena je za dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta dela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima dece i trudnica i nemoćnih lica.

Izmenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Izmenama zakona uvodi se i novo krivično delo napad na advokate, što je bio zahtev Advokatske komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

 

Za Tijanin zakon glasali i Vukadinović, Ševarlić, LSV i SRS

Za izmene i dopune Krivičnog zakonika kojim se propisuje doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica glasali su osim poslanika vladajuće većine i Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe "Pokret za Spas Srbije - Nova Srbija", dvoje poslanika Lige socijldemokrata Vojvodine, nezavisni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici radikala.

Poslanik Vukadinović rekao je agenciji Beta da je iz sale izašao odmah pošto je završeno glasanje o tom zakonu i nastavljeno o drugim tačkama dnevnog reda.

On je rekao da nije imao dilemu da li da dođe i da svoj glas za izmene Krivičnog zakona s obzirom da je i podržao inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" o uvođenju doživotne kazne zatvora za silovatelje i ubice dece i trudnica i da je više puta glasao u skupštini da se taj zakon uvrsti u dnevni red sednice.

 

Usvojen Zakon o sprečavanju korupcije

Skupština Srbije usvojila je danas Zakonom o sprečavanju korupcije koje kojim se, kako su obrazložili iz Vlade Srbije proširuju nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.

Zakonom je utvrđeno da Agenciji u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnika, dece, roditelja, braća i sestara.

Agenciji za uvid u bankarske račune funkcionera nije potrebna saglasnost, ali jeste za povezana lica, ako postoji sumnja.

Zakonom je utvrđeno i da Agencija može da postupa po anonimnim prijavama.

U delu zakona koji se tiče funkcionerske kampanje utvrđeno je da funkcioner mora da odvoji svoje postupanje kao predstavnik organa javne vlasti od političke kampanje te da sredstva državna ne može da koristi u političkoj kampanji.

Taj zakon deo opozicije je kritikovao kao i nevladina organizacija Transprentost Srbija koja je ocenila da taj akt neće rešiti probleme iz prakse.

Iz TS su naveli da zakon ne daje zadovoljavajuća rešenja između ostalog ni u pogledu sprečavanja zloupotrebe javnih funkcionera za političku promociju, odnosno funkcionersku kampanju.

 

Usvojeno više finansijskih ugovora

Skupština Srbije usvojila je više finansijskih ugovora, među kojima i zajam za izgradnju dela auto-puta na deonici Preljina-Požega i zajam za izgradnju pruge Novi Sad-Subotica.

Za izgradnju dela autoputa Preljina-Požega kredit od 445 miliona dolara se uzima od kineske Eksport-import banke.

Zajam za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica je oko milijardu dolara, a zajmodavac jetakođe kineska Eksport-import banka.

Skupština je usvojila i Finansijski ugovor o Partnerstvu za lokalni razvoj između Srbije i Evropske investicione banke, Finansijski ugovor - Okvir za jačanje otpornosti lokalne infrastrukture, između Srbije i Evropske investicione banke.

Zatim je potvrdila Sporazum o zajmu (Projekat modernizacije poreske administracije) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o zajmu (Projekat unapređenja trgovine i saobraćaja Zapadnog Balkana uz primenu višefaznog programskog pristupa) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Potvrđen je i Sporazum o zajmu (Projekat unapređenja usluga elektronske uprave) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, i Okvirni sporazum o zajmu LD 1981 (2018) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za finansiranje javnog sektora - unapređenje infrastrukture u oblasti zdravstvene zaštite u Srbiji.

Skupština je danas usvojila i izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela kao i izmene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Skupština je danas izabrala i više predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku dužnost.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side