14.11.2018 Njujork / Beograd

Počela sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu

Počela sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu Foto: Pixabay.com
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmatran novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu počela je danas u Njujorku.

U izveštaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) za period od 16. jula do 15. oktobra, Gutereš je pozdravio nastavak angažovanja lidera u Beogradu i Prištini u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem EU.

Gutereš je u izveštaju naveo da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, u obuhvaćenom periodu predstavili ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa.

On je pozdravio i napore Unmika na izgradnji poverenja na Kosovu, navodeći da je društveno poverenje ključno za stabilnost na Kosovu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će na današnjoj sednici biti razmatran i prethodni Guterešov izveštaj o radu Unmika, za period od 16. aprila do 15. jula. Taj izveštaj trebalo je da bude razmatran u avgustu, ali ga Velika Britanija kao predsedavajuća za taj mesec nije stavila na dnevni red.

Srbiju na današnjoj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će se, kako je najavljeno, založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i za podršku radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side