Počasna artiljerijska paljba povodom Dana državnosti
14.02.2020 Beograd

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana državnosti

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana državnosti Foto: Beta, Ministarstvo odbrane Srbije
Pripadnici Gardijskog bataljona danas su sa Savskog platoa na Kalemegdanu izveli počasnu paljbu sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, povodom Dana državnosti Srbije.

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde od Trga Republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke "Marš na Drinu", potom su se na repertoaru smenjivali srpski marševi "Kraljeva garda", "Miloš Veliki" i "Aleksandar Prvi".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vojni orkestar Niš izveo je promenadni defile od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra.

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posetioce 15. i 16. februara od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Dan državnosti Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Istog datuma 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja