10.10.2018 Zagreb

Plenković: Odnosi sa Srbijom opterećeni ratnom prošlošću i retorikom

Plenković: Odnosi sa Srbijom opterećeni ratnom prošlošću i retorikom Foto: Beta / HINA / FENA / Ivan Rozic
Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas u Zagrebu da su odnosi sa Srbijom opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz rata 1990-tih nego i retorikom kojom je Hrvatska oklevetana u međunarodnoj zajednici.

"Odnosi sa Srbijom su opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostavljena i agresije na Republiku Hrvatsku, poput pitanja nestalih, kulturnih dobara, regionalne jurisdikcije srbijanskog zakona, nego i retorikom kojom se Hrvatska neretko difamira u međunarodnoj zajednici na šta odlučno odgovaramo na svim medunarodnim forumima", rekao je premijer u Saboru.

On je istakao da je Hrvatska "uprkos nametnutom ratu pobedila i da je danas članica EU i NATO".

"Važno je da Srbija i njeno vodstvo što pre uzmu to u obzir i usvoje evropske vrednosti i pravila", istakao je Plenković koji je u Saboru predstavio izveštaj o drugoj godini mandata Vlade.

Premijer se u delu govora posvećenom odnosu sa susednim državama ponovo osvnuo i na nedeljne izbore u BiH rekavši da rezultati i pobeda Željka Komšića nad Draganom Čovićem u trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pokazuje da je po treći put "dezavuisan sam smisao Dejtonskog sporazuma".

"Na osnovu rezultata vidimo da je orkestriranim delovanjem izigrana stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH kojem su u nedelju Bošnjaci na teritoriju Federacije BiH, kao jedne izborne jedinice, izabrali Željka Komšića za predstanika u Predsedništvu uprkos plebiscitaroj podršci Hrvata Draganu Čoviću", rekao je Plenković.

On je ocenio da je to loše za stabilnost i budućnost BiH, jer "nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake".

Hrvatski premijer je zaključio da ta situacija predstavlja najveći izazov koji političkim akterima u BiH i međunarodnoj zajednici, kako je rekao, treba da ukaže na nužnost ispravljanja "ovakvih zloupotreba".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side