12.02.2018 Zagreb

Plenković: Obnoviti pregovore o sporazumu o naknadi za ratnu štetu

Plenković: Obnoviti pregovore o sporazumu o naknadi za ratnu štetu Foto: Beta / HINA / Admir Buljubašić
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da treba obnoviti pregovore radi sklapanja sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu u ratu u Hrvatskoj početkom '90-tih, saopštila je večeras hrvatska vlada.

U saopštenju se navodi da je Plenković podsetio da je to predviđeno članom 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. avgusta 1996.

"Na predlog predsednika Vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe", istaknuto je u saopštenju.

Plenković i Vučić su razgovarali o političkim i ekonomskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja koja je potrebno rešiti, a premijer Hrvatske je posebno naglasio pitanja nestalih, granice, pravosudne saradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije.

Plenković je, kako se navodi, naglasio da treba pojačati saradnju na pitanju nestalih, što je važno za unapređenje bilateralnih odnosa, a takođe je dogovoreno da na nivou resornih ministarstava počnu razgovori o sklapanju bilateralnog ugovora o krivičnom progonu i kažnjavanju ratnih zločina.

Dogovoreno je i da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane do kraja marta.

Plenković je takođe rekao da su politički predstavnici srpske manjine deo parlamentarne većine u Hrvatskoj i da imaju ustavom zagarantovan broj predstavnika u Saboru.

On je obavestio predsednika Srbije da se radi i na poboljšanju životnih uslova, pa tako i na rešavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gde žive pripadnici srpske nacionalne manjine.

Plenković je izrazio očekivanje da će pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zagarantovana sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma o zaštiti prava manjina, prvenstveno pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim nivoima vlasti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side