14.12.2017 Beograd

Platni razredi u javnom službama od 2019. godine

Platni razredi u javnom službama od 2019. godine Foto: pixabay
Skupština Srbije usvojila je danas zakone kojima se se uredjuje položaj zaposlenih u javnim službama, a primena platnih razreda odlaže se do 2019. godine.

Usvojeni su Zakon o zaposlenima u javnim službama, izmene i dopune Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i o sistemu plata zaposlenih u javnim službama, kao i zakoni o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave.

Zakon o zaposlenima u javnim službama uređuje položaj i vrednovanje rada javnih službenika. Ovaj zakon je deo reforme javne uprave i kako je ocenjeno, omogućiće državi da bolje upravlja novcem, kadrovima i politikama i time podigne motivaciju zaposlenih za rad.

Prvi put se uspostavlja osnov za celovito i analitičko praćenje onoga što javni sektor radi - troškova tog rada, strukture i broja zaposlenih. Predviđeno je da primena ovog zakona počne od 1. januara 2019. godine.

Predlog Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave uređuje platu, uvećanu platu, naknadu plate, naknadu troškova i druga primanja službenika i nameštenika u organima AP i JLS u skladu sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Utvrđuje koeficijente zvanja i položaja, uređuje se napredovanje službenika i uvećanje plate po ovom osnovu, kao i druga uvećanja plate. Predviđen je i postepeni prelazak na nov sistem plata kroz institut privremenog zadržavanja zatečene plate.

Zakon počinje da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, izuzev odredbi o napredovanju koje se primenjuju od 1. januara 2020.

Izmenama Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama odlaže se do 1. januara 2019, a menja se matrica platnih grupa i platnih razreda, odnosno koeficijenata, uz zadržavanje predviđenog raspona 1:7,5.

Ovom izmenom omogućava se izraženije vrednovanje poslova viših nivoa stručnosti u sistemu, veća mogućnost napredovanja najboljih zaposlenih i smanjuje se uočena kompresija plata.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side