18.05.2018 Beograd

PKS: Podrška evropske poslovne zajednice evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

PKS: Podrška evropske poslovne zajednice evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana Foto: Zoran Raš
Asocijacija evropskih komora Evrokomore i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) podržali su povodom Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji napore obe strane da osnaže evropsku perspektivu regiona, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Generalni sekretar Evrokomora Arnaldo Abrucini rekao je da jasna i uverljiva perspektiva za ulazak Zapadnog Balkana u EU donosi ekonomske koristi za obe strane i jača stabilnost regiona.

"Korist je što će poslovno okruženje postati predvidljivije i privlačnije za investitore, ali je još važnije što će se ojačati nada ljudi, preko potrebna za sprovođenje ambicioznih i zahtevnih reformi  neophodnih u procesu pristupanja", ocenio je Abrucini.

U saopštenju se ističe značaj privrednih komora, kao vodećih predstavnika privrede, u pripremama poslovne zajednice za pristupanje EU, kroz podršku unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i trgovine i investicija između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Predsednik Upravnog odbora KIF ZB6, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ukazao je na veliki potencijal pristupanja EU za privredni razvoj i stvaranje radnih mesta i u regionu Zapadnog Balkana i u Evropskoj uniji.

"Da bismo iskoristili taj potencijal moramo da počnemo da razmišljamo kako da harmonizaciju propisa i politika sa EU stavimo u službu otklanjanja barijera za trgovinu i investicije između današnje EU i Zapadnog Balkana kao dela buduće EU. Zato je potrebno da privredu više uključimo u taj proces tako što ćemo napraviti platformu za kontinuirani dijalog između EU institucija i poslovne zajednice", rekao je Čadež.

Evrokomore i ZB6 KIF pripremile su dokument – zajednički stav povodom Strategije Evropske komisije "Jača perspektiva proširenja za Zapadni Balkan i jačanje saradnje sa regionom", kako bi izrazili podršku poslovne zajednice politici EU u ovoj oblasti i ponudile svoje ideje za njeno sprovođenje, navela je PKS.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side