13.03.2018 | 11:47h ► 12:15h Beograd

Pitanja poslanika o padu helikoptera, KiM, Đinđiću, Miloševiću...

Pitanja poslanika o padu helikoptera, KiM, Đinđiću, Miloševiću... Foto: Novi magazin/SA
Poslanici Srkupštine Srbije danas su tražili obaveštenja o padu vojnog helikoptera pre tri godine kada je poginulo sedam osoba a među njima i novorođenče, o bespravnoj izgrađeni objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, o lošoj amtosferi u parlamentu i o odnosu Srpske liste prema demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić govorio je o nelegalnim objektima u Srbiji navodeći da je svako peto gradilište takvo, a izlaganju je rekao i da bi se u Skupštini moglo govoriti o tome da li je Srbija "demokratska ili fašistička država".

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije – Nova Srbija pitao je kako je moguće da nelegalni objekat na Pančićevom vrhu ne samo da nije uklonjen nego još i radi i dodao da ga "čudi" sporost kada je u pitanju sprovođenje zakona nad "provokativnim objektom na vrhu Srbije".

On je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića pitao da li može da garantuju da Srpska lista neće glasati za demarkaciju granice Kosova sa Crnom Gorom i da li će Kancelarija moći da garantuje da Srpska lista ni pod kojim uslovima neće glasati za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Vukadinović se osvrnuo i na situaciju u Skupštini Srbije zahtevajući da se održi kolegijum jer "loša atmosfera" i eventualni izlazak opozicije iz parlamenta nije dobar ni za bezbednost zemlje, niti za, kako je rekao "famozno" privlačenje stranih investitora.

On je kazao da je potrebno naći kompromis da bi institucija mogla da funkcioniše i da bi se sprečilo podnošenje besmislenih amandmana i nazivanje poslanika "bandom, ološem i lopovima".

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić podsetila je se danas navršilo tri godine od pada helikoptera Vojske Srbije i tražila odgovor na pitanje od koga je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić dobio informaciju, a na osnovu koje je izdao usmenu naredbu da se misija Vojske Srbije organizuje. Ona je pitala i ko je menjao plan leta na povratku letilice u Beograd.

O padu helikoptera interesovala se i poslanica Dosta je bilo Tatjana Macura koja je pitala zašto je po lošim vremenskim uslovima ipak odlučeno da helikopter treba da sleti na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Ona je povodom prijaveljene epidemije malih boginja i više smrtnih slučajeva pitala da li Srbija ima dovoljan broj vakcina ne samo MMR nego i drugih i da li ima dovoljno reagenasa koji su potrebni za testiranje građana kako bi utvrdili da li su nekada primili vakcinu MMR.

Macura je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića pitala koliko je tačno građana migriralo ka Beogradu neposredno pred beogradske izbore, ističući da su mnogi dovoženi autobusima kako bi glasali u glavnom gradu.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je tražio da mu se dostavi detaljan izveštaj sa sastanka Saveta za populaciom politiku i da čuje koje su njihove mere za rešavanje najvažnijeg državnog pitanja - bele kuge i demografskog nestajanje države.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović je kritikova ideju o postavljanu spomenika bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, zbog čega je reagovao poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović navodeći da je Milošević postupao državnički i čuvao državne interese te zatražio od predsedavajućeg da kažnjava "one koji govore van okvira demokratskog dijaloga jer je najopasnije je u ovom domu iskrivljavati istoriju".

O podizanju spomenika ubijenom premijeru Zorana Đinđiću govorio je šef poslaničke grupe Srpske radiklane stranke Vojislav Šešelj koji je od premijerke Ane Brnabić tražio da povuče odluku Vlade o izdvajanju novca za podizanje tog spomenika.

Šešelj je kazao da bi samu ideju trebalo preispitati pošto "Zoran Đinđić ni po kom osnovu ne zaslužuje podizanje spomenika".

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga interesovala se za probleme svojih sugrađana iz Ruskog Krstura u čijoj blizini je tokom vikedna bačeno više uginulih svinja.

Ona je tražila je od Ministarstva za zaštitu životne sredine informaciju o tome ko je nadležan i kome građani treba da se obrate da bi te životinje bile odnete zbog potencijalnog širenja zaraze i istakla da na pozive građana i njene pozive u svojstvu poslanice, niko nije reagovao.

Poslanici su pošto su iskoristili pravo da postave pitanja i traže obaveštenja što im je omogućeno na početku rada svakog utorka i četvrtka, nastavili raspravu o amandmanina na Predlog zakona o strancima.

 

Opomena poslaniku SDS Marku Đurišiću

Poslaniku Socijademokratske stranke Marku Đurišiću danas je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o strancima izrečena opomena zbog, kako je predsedavajući sednicom naveo, ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine.

Đurišić je izneo niz kritika zbog amandmana koje su podneli poslanici vladajuće većine, a ministra policije Nebojšu Stefanovića nazvao je "Nebojšom iz Beograda", aludirajući na direktno telefonsko uključenje Stefanovića pre više od deset godina u emisiju "Utisak nedelje" kada je u toj emisiji gostovao Aleksandar Vučić, tada funkcioner Srpske radikalne stranke.

Predsedavajući Veroljub Arsić je Đurišiću rekao da je na sednici parlamenta, te da mora da govori o dnevnom redu.

Đurišić mu je odgovorio da to što se dešava u parlamentu sigurno nije sednica i zatražio od predsedavajućeg da ima iste aršine za sve i da reaguje uvek i kažnjava ne samo poslanike opozicije nego i vladajuće većine kada ne govore o dnevnom redu i vređaju.

"Nadam da se da ćete reagovati kao sada na moje izlaganje i kada oni ne govore o tome ili ćete da nastaviti sa prakosm kažnjavanja samo poslanike opozicije. Možete da me kažnjavate, ali me time nećete ućutkati", rekao je Đurišić.

Poslanici opozicije negoduju i dalje zbog toga što je vladajuća većina podnela gotovo istovetne amandmane kojima se traži omogućavanje lakšeg dobijanja lične dokumentcije stranim investitorima radi ekonomskog razvija ili smanjenja siromašatva, ili moderenizacije Srbije itd.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da "niko normalan" nije tražio srpsko državljanstvo već godinama, te da je veći broj onih koji traže ispis iz državljanstva Srbije radi dobijanja državljanstva u drugoj državi.

On je rekao da neki od vladajućih poslanika obrazlažući amandamne povremeno i pogreše i pozovu ostale kolege da glasaju za njihov amandam iako znaju da će ih povući pre glasanja.

Živković je kazao i da drugi poslanici koriste priliku da govoreći o amandmanima promovišu uspehe akteuelne vlasti.

On je ocenio i da među svim tim poslancima ima "vrlo talentovanih koji su propustili da budu članovi amaterskih glumačkih trupa", ali istakao i da svako ima pravo da na svoj način tumači svoje obaveze kao poslanika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side