16.10.2011 Beograd

Pirati osvajaju Evropu

Pirati osvajaju Evropu
Njihov cilj je društvo u kojem se slobodno i bez cenzure razmenjuje znanje, a što zakon danas karakteriše i kažnjava kao pirateriju. Zbog toga sebe nazivaju piratima i organizuju se u partije sa tim imenom. Ne vole da ih smatraju političarima, već aktivistima koji su ušli u politiku. Žele da Internet postane najveća javna biblioteka ikad stvorena u svetu.

Bore se za reformu zakona o patentima i intelektualnoj svojini, zaštitu privatnosti građana na mreži i van nje, za slobodu govora i transparentnost vlasti. Možda veći deo ovoga nisu goruća pitanja za većinu glasača, ali vrlo su bitna za mlađe generacije kojima je Internet sredstvo za učenje i rad, koliko i mesto za druženje.

Sve je počelo 2006. u Švedskoj, kada je programer Rik Falkvine osnovao prvu Piratsku partiju, da bi se čitav pokret ubrzo proširio po svim kontinentima. Danas postoji više od 60 stranaka sa ovim imenom, od kojih 18 učestvuje na izborima u svojim zemljama, a sve su ujedinjene u Piratsku internacionalu.

Među njima je i Piratska partija Srbije koja postoji od 2008. Kada je Piratska partija Švedske pre dve godine ušla u Evropski parlament, neki su to tumačili kao posledicu trenutka, jer su izbori održani ubrzo posle suđenja ljudima koji su stajali iza sajta za pretraživanje torenta Pajrat bej. Tada su četvorica Šveđana osuđena na po godinu dana zatvora i plaćanje 2,7 miliona evra zbog pomaganja u kršenju autorskih prava, a tako visoke kazne zaprepastile su i naljutile građane.

Uspeh u Nemačkoj, najveći koji je do sada postigla neka Piratska partija, pokazuje da podrška nije bila trenutna i da je reč o pokretu na koji se mora ozbiljno računati. Osvajanje devet odsto glasova i 15 poslaničkih mesta u skupštini Berlina, grada koji ima status savezne pokrajine, očigledno nisu očekivali ni sami pirati, jer su na svoju izbornu listu stavili samo 15 imena...

(Opširnije u štampanom izdanju)

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side