17.09.2018 Priština

Picula: Kosovo ima podršku EP u svim oblastima, posebno u liberalizaciji viza

Picula: Kosovo ima podršku EP u svim oblastima, posebno u liberalizaciji viza Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Šef delegacije Evropskog parlamenta Tonino Picula izjavio je danas u Prištini da Kosovo ima podršku Evropskog parlamenta u svim oblastima, a posebno u liberalizaciji viza.

"Za uspeh je potreban konsenzus o reformama EU. Donošenje zakona bi trebalo da se ubrza. Sprovođenje reformi zahteva akciju vlade i institucija. Političke razlike ne bi trebalo da podrivaju napore u interesu građana", kazao je on.

Tokom leta se razgovaralo o korekciji granica i razmeni teritorija, kazao je Picula.

"Još je rano da se komentarišu ove mogućnosti. Mi želimo realno rešenje, koje ne ugrožava stabilnost u regionu", kazao je on.

Picula se tokom dana susreo i sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem. Sa njim su bili i članovi Komisije EP za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.

"Sastanak dve komisije koje se bave sprovođenjem ŠP-a odvija se u pozitivnoj atmosferi, nastaloj nakon pozitivnog odgovora kojim je Kosovo dobilo liberalizaciju viza. ŠP je prvi važan korak na putu Kosova ka njegovoj integraciji u Evropsku uniju. Kosovo je potpuno posvećeno viziji da postane deo Unije, mi verujemo u tu viziju", rekao je Veselji.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je na sastanku komisija za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskog i kosovskog parlamenta da partijska neslaganja ne bi trebalo da utiču na rad Skupštine Kosova.

Iako je pitanje liberalizacije viza sada na državama članicama EU, Apostolova je navela da Kosovo mora da nastavi svoj rad na unapređenju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Odluka o liberalizaciji viza je u rukama država članica EU. Skupština Kosova treba da pokaže spremnost u ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava i organizovanog kriminala", rekla je Apostolova, ocenjujući da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju treba da se ispuni u celosti.

Ona je rekla da nema konkretnog datuma kada će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju, ali, prema njenim rečima, kosovske institucije moraju da rade kontinuirano.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side