Petnica: Obećanja umesto para
28.10.2013 Valjevo

Petnica: Obećanja umesto para

Petnica: Obećanja umesto para
Najava i obećanje nadležnih da će Istraživačkoj stanici Petnica biti uplaćeno 28 miliona dinara iz budžeta, za sada još nisu realizovani, a prema rečima direktora Petnice Vigora Majića, zbog nedostatka para, prvi put su primorani da primaju prijave dece za programe u narednoj godini samo elektronski.

Vlada Srbije je krajem avgusta obezbedila novac iz budžetske rezerve za aktivnosti stanice u već minulom drugom polugodištu, ali pare još nisu na računu, rekao je Majić Tajugu i naveo da i dalje ima problema sa završetkom i rekonstrukcijom objekta u okviru Istraživačke stanice koji se realizuju preko JUP Istraživanje i razvoj, iz međunarodnih kredita.

U Petnici je u toku prijavljivanje srednjoškolaca za programe u 2014. godini, a Majić ističe da su zbog oskudice prvi put odustali od slanja klasičnih štampanih formulara u škole i da su se opredelili za elektronsko prijavljivanje.

"To znači da su ugrožena deca i škole koje nemaju internet", rekao je Majić i naveo da će ovakva situacija smanjiti broj dece na programima u narednoj godini.

Majić je pre nekoliko dana razgovarao sa ministrom prosvete Tomislavom Jovanovićem koji je od direkotara JUP-a zatražio da u najkraćem roku preduzme mere za rešavanje problema u vezi za završetkom objekta u Petnici i nabavkom opreme.

Na prošlonedeljnom sastanku Majića sa pomoćnikom ministra prosvete dogovoren je mehanizam isplate sredstava za obavljanje redovnih aktivnosti, kako bi rad IS mogao da se nastavi, ali novca još nema. 

Majić očekuje da će i JUP efikasnije nego do sada privesti sve radove do kraja i završiti proces nabavke neophodne opreme kao što je celokupnim projektom bilo predviđeno.

Na sajtu Petnice navodi se da prijavljivanje zainteresovanih srednjoškolaca za prirodne, matematičke, tehničke i društvene nauke traje do 30. novembra 

"Pozivamo sve srednjoškolce iz Srbije i drugih zemalja regiona kojima jezik nije barijera, a voleli bi da se oprobaju u naučno-istraživačkom radu, da se druže sa vršnjacima sličnih interesovanja, da nauče nešto novo, da istraže svet oko sebe, da se prijave", navodi se u konkursu. 

Svake godine Istraživačka stanica Petnica organizuje veliki broj različitih programa u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova, radionica, najčešće u trajanju od više dana. 

Na ovim programima kao predavači gostuju iskusni naučni radnici i istraživači iz velikog broja naučnih instituta i fakulteta sa kojima ISP sarađuje. 

Glavnina programa ISP je namenjena osnovnoj ciljnoj grupi - učenicima srednjih škola, uzrasta od 15 do 19 godina, ali ima i programa za osnovce.

Istraživačka stanica Petnica samostalno vrši izbor učenika koji će se pozvati da učestvuju u programima. 

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side