Pauer: Greše oni na Balkanu koji računaju na snagu Putina
26.01.2017 SAD

Pauer: Greše oni na Balkanu koji računaju na snagu Putina

Pauer: Greše oni na Balkanu koji računaju na snagu Putina Foto: prtscr ytb
Bivša ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer poručila je da greše oni na Balkanu koji dugoročno računaju na snagu i podršku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ona je izrazila nadu kako će novi američki predsednik Donald Tramp uvideti kako nema puno osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrednostima iza kojih decenijama stoji SAD.

U intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu, Pauer, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocenivši da na duge staze taj plan neće uspeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom delovanju.

Po njenoj oceni, Dodik i njemu slični opasno greše kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

"Želela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on 'veliki vođa' kojeg treba podržati: oni treba da gledaju unapred na ekonomske činjenice i shvatiti gde će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro", kazala je Pauer.

Pauer, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izveštač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocenila je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i delovanja bilo potpuno ispravno.

Izrazila je nadu da će prave procene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

"Činjenice su da je predsednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio deo Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti", kazala je Pauer poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, šta je Rusija napravila u Siriji.

autor: JU izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 26.01.2017, 22:29h Jednostavno: zameniš "i" sa "r"...

    "Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti", kazala je Pauer poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, šta je Rusija napravila u Siriji..." ...- ... A ISTO će Rusija napraviti i u Srbiji - koštaće je samo troškovi zamene jednog slova: prvog "i" sa "r" i Sirija će biti - Srbija..., jeftino, a dobitak priličan. Radujte se, srBski RUSOLJUBCI - bar jedan od vas biće GUBERNATOR...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side