08.01.2017 Banjaluka

Patrijarh: RS je istorijska činjenica koja se mora čuvati i poštovati

Patrijarh: RS je istorijska činjenica koja se mora čuvati i poštovati Foto: Beta/Miloš Miškov
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) istorijska činjenica, koja se mora poštovati i čuvati.

On je posle službe u crkvi Svete trojice rekao da je RS "srpsko nacionalno i duhovno biće", kao i da njen nastanak nije slučajan, "već je božije delo da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima".

Patrijarh je kazao da se uvek treba sećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer, kako je istakao, drugog greha nisu imali.

"Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje", rekao je on.

Irinej je rekao da je radostan što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina RS, ali i Božića sa srpskim narodom u RS.

Episkop banjalučki Јefrem je rekao da su politički protivnici srpskog naroda na različite načine "pokušali da nasrću na srpsko duhovno biće, ospore mnogo šta, pa i slavu".

"Bez slave nema Srbina pravoslavca. Očigledno da su se preračunali, da nisu računali da postoji takav otpor i želja da produžimo, da budemo to što jesmo i ko jesmo i da slavimo svoju slavu. Slavićemo je i dalje", naveo je on.

Episkop banjalučki je dodao da će slavlja biti, bez obzira, kako je ocenio, na formalnosti, odnosno da li se zvao sekularni ili neki drugi praznik.

"Za nas je uvijek duhovni praznik Sveti arhiđakon Stefan, prvi Hristov mučenik i sveedok", rekao je vladika Јefrem.

Molitvi su pisustvovali i najviši zvaničnici RS.

Patrijarh Irinej služiće sutra u 9.00 u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Do ove godine RS je 9. januara slavila i krsnu slavu- Svetog arhiđakona Stefana, ali je Ustavni sud BiH osporio delove Zakona o praznicima RS koji se odnose na 9. januar kao Dan Republike, ocenivši da je neustavan i diskriminišući po građane ovog BH entiteta koji nisu pravoslavci i Srbi.

RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se Dan republike ponovo obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.01.2017, 11:32h Istoričar

    "Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) istorijska činjenica, koja se mora poštovati i čuvati..." ... - Samo smo još tebe čekali da se upišeš u listu ISTORIČARA svetske SRBSKE istorije! Možda ćeš predložiti da se ubuduće vekovi beleže tako što će se ispred njih stavljati: "pre R. Sske." i "posle R. Sske."

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side