Patrijarh Irinej u Pećkoj patrijaršiji služio svetu liturgiju
13.04.2019 Beograd

Patrijarh Irinej u Pećkoj patrijaršiji služio svetu liturgiju

Patrijarh Irinej u Pećkoj patrijaršiji služio svetu liturgiju Foto: prtscr ytb
Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej jutros je u Pećkoj patrijaršiji služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Kako javlja koha.net Irinej će tokom dana obići i Visoke Dečane, a narednih dana i druge verske objekte SPC na Kosovu.

Poslednji put patrijarh je Kosovo obišao u oktobru prošle godine, kada je kao i mnogo puta pre toga rekao da je "Kosovo srpski Jerusalim" i usprotivio se ideji podele Kosova, podseća Koha.net.

"Nikakva podela. Ne mogu da prihvatim da Prizren gde sam bio više od 15 godina bude u nekoj drugoj državi, kao i Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica. To ne može da se prihvati u glavama a još manje u srcima. Crkva nikada nije promenila stav. Ovde smo i ostaćemo dok nas bude. Neka okupiraju, kao što su uradili, neka je uzmu, ali mi ne smeno da je dajemo. To je glavno", kazao je Irinej tokom poslednje posete Kosovu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.04.2019, 18:30h pesnički atributi "+" i "-"...

    Nego, profesori književnosti tumačeći nam kao učenicima stihove nekog pesnika, ili prozne opise nekog romansijera - najviše su se zadržavali na piščevim opisima OČIJU likova iz njihovih dela konstatujući u OČIMA: "+ elemente" ili "- elemente"... Pa, sad ništa - oči ovog patrijarha mnogo, mnogo, zaista mnogo se razlikuju od očiju njegovog prethodnika patrijarha Pavla... kad se naporedno uzmu "+E" i "-E". Da, nešto drugo je bio patrijarh Pavle...

  • 13.04.2019, 11:40h Ceo nam život prođe u kuknjavi...

    "Ne mogu da prihvatim da Prizren gde sam bio više od 15 godina bude u nekoj drugoj državi, kao i Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica." ...- Pa sad, Vaša Svetosti, i ja sam od 1930. godine živeo, valjda, više od 60 godina u državi JUGOSLAVIJI, pa sad ne živim više u njoj... ('Ajd' sad - dosta prenemaganja: pitajte Vaše prethodnike zašto su samo nekoliko godina posle 1912, kad su ti predeli vraćeni Srbiji - premestili sedište SPC iz Peći u Beograd...)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side