Pastor: Tražiti mišljenje stručnjaka o zakonu o finasiranju
13.03.2015 Novi Sad

Pastor: Tražiti mišljenje stručnjaka o zakonu o finasiranju

Pastor: Tražiti mišljenje stručnjaka o zakonu o finasiranju Foto: Beta
Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da se zalaže za to da o nacrtu zakona o finansiranju pokrajine, koji je nedavno predložila Pokrajinska vlada, mišljenje prvo daju stručnjaci za ustavno pravo.

“Moja ideja je da zamolimo stručnjake za ustavno pravo da kažu da li je ovo što je predložila Pokrajinska vlada pravno moguće”, rekao je Pastor novinarima i dodao da bi bio srećan ukoliko bi i ostali akteri na političkoj sceni pokrajine prihvatili tu njegovu zamisao.

Ističući da je takav pristup rešavanju tog problema racionalan, on je napomenuo da bi pre svega trebalo utvrditi “šta je ustavno-pravno, šta je stručno moguće uraditi” po tom pitanju.

Ako je ono što je predložila Pokrajinska vlada moguće, onda se posle može razgovarati o tome “šta je čiji ukus” u vezi sa pitanjem zakona o finansiranju, rekao je Pastor posle sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine, na kojem je usvojen predlog odluke o oficijelnim i tradicionalnim simbolima Vojvodine.

Pastor je rekao da bi tim njegovim predlogom čitava ta priča o finansiranju pokrajine bila “uvedena u racionalnu ravan i rasterećena političkih pritisaka” i dodao da očekuje podršku tom pristupu na putu do donošenja zakona.

Predsednik pokrajinske skupštine napominje da još ne može da kaže kad će biti održana sednica na kojoj bi bio razmatran nacrt zakona o finansiranju pokrajine, naglašavajući da će on lično biti “uporan i konstruktivan po tom pitanju”.

Pastor je kazao da u vezi s tim nije samo on odgovoran nego je “odgovornost na svima onima koji sede za stolom” i naglasio da je, prilikom donošenja Statuta AP Vojvodine i sad u razgovorima o simbolima pokrajine, pokazao da je spreman i sposoban da se uspešno nosi sa takvim problemima.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je napomenuo da su razgovori o predlogu zakona o finansiranju pokrajine još u početnoj fazi i dodao da očekuje da iduće nedelje budu nastavljeni razgovori o metodama za usaglašavanje političkih stavova o tome.

Izrazio je i očekivanje da će biti nastavljeni razgovori koje su on i lideri DS-a Bojan Pajtić i LSV-a Nenad Čanak započeli u Novom Sadu i nastavili u Subotici u vezi sa rešavanjem problema između članica vladajuće koalicije u pokrajini.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side