07.11.2019 Beograd

Pašalić u Nišu: Neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana

Pašalić u Nišu: Neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas u Nišu da je neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana.

Pašalić je to objasnio time da je protok ljudi i roba, i uopšte komunikacija između zemalja regiona na tom nivou da, kako je rekao," često problemi koji se pojavljuju mogu biti rešeni brže i delotvornije ako se to uradi u saradnji ombudsmana ili institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava".

"Mnogo je primera za to, a najnoviji je slučaj porodice Burmazović. Ono što se nije videlo je izuzetna i velika saradnja između ombudsmana Srbije i Turske, koja je za rezultat imala epilog zbog kojeg smo svi srećni", rekao je Pašalić na konferenciji koja je okupila zaštitnike građana balkanskih zemalja.

On je kazao da ima primera da je više meseci, nekada i više godina postojao problem građana u inostranstvu, a saradnjom zaštitnika građana problem je rešen za manje od mesec dana.

"Građani Srbije za 10 godina postojanja institucije zaštitnika građana nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i mogućnošću da ta svoja prava ostvare preko institucije zaštitnika građana. Otuda i stalni kontakt sa građanima, obilazak mesta u Srbiji i osnivanje hitne službe koja omoguava da se reaguje momentalno kada problem iskrsne", izjavio je Pašalić.

On je podsetio da je institucija zaštinika građana u proteklih 19 meseci realizovala projekat "Povećanje dostupnosti Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnosti Srbije", koji se posebno bavio problemima nacionalnih manjina.

"Najčešće se zaštita prava nacionalnih manjina svodi na zaštitu prava upotrebe jezika, pisma i na zaštitu prava školovanja na maternjem jeziku. Kroz projekat smo ušli mnogo dublje u onaj problem koji se tiče imovinskih prava, ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već svih građana", izjavio je Pašalić.

Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović istakao je na skupu da su problemi kršenja ljudskih prava zemalja u regionu skoro identični.

"U toku godine u BIH imamo preko 3.500 pisanih žalbi, a najveći broj odnosi se na postupanje pravosuđa. Veliki broj žalbi odnosi se na postupanje organa uprave i birokratizaciju. Na žalost, svedoci smo da su svim zemljama prava dece česti problem, kao i diskriminacija i mobing", naglasio je Mitrović.

On je dodao da je dobro što nema sistemskog kršenja ljudskih prava.

Tokom dvodnevne konferencije ombudsmani iz regiona govoriće o svojim iskustvima o dostupnosti svojih institucija građanima, o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, o monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji i o jačanju ustanove zaštitnika građana u skladu s Venecijanskim principima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side