Pašalić: Potrebni mehanizmi za zaštitu žena od nasilja u kriznim situacijama kao što je pandemija
17.05.2020 Beograd

Pašalić: Potrebni mehanizmi za zaštitu žena od nasilja u kriznim situacijama kao što je pandemija

Pašalić: Potrebni mehanizmi za zaštitu žena od nasilja u kriznim situacijama kao što je pandemija Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je danas na povećan rizik od nasilja nad ženama u kriznim situacijama, kakva je aktuelna pandemija korona virusa, i apelovao na nadležne institucije da unaprede i razvijaju mehanizme kojima će se ženama u takvim situacijama pružiti svi vidovi pomoći u cilju osnaživanja, osamostaljivanja i prijavljivanja nasilja, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika građana.

Povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Pašalić je naveo da se u situacijama krize sa najviše izazova susreću žene sa invaliditetom, žene na selu i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju.

"Posledice pandemije - strah, neizvesnost, siromaštvo i ekonomska nesigurnost povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici, koje može dovesti i do tragičnih ishoda", kazao je Pašalić a navodi se u saopštenju.

Kako je naveo, iz tih razloga je tokom vanrednog stanja inicirao izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja Vlade Srbije, kako se na žrtve nasilja u porodici ne bi primenjivale mere zabrane kretanja, a da žrtvama budu dostupne Sigurne kuće ili drugi vidovi alternativnog smeštaja, kao i druge mere pomoći i podrške u vreme vanrednog stanja.

"Veliki korak ka unapređenju zaštite žena od porodičnog nasilja predstavljalo bi usvajanje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, i pratećeg Akcionog plana", rekao je Pašalić.

Kako je naveo, neophodno je uskladiti i Krivični zakonik sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a posebno je potrebno dosledno primenjivati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i druge propise.

"Smanjenju nasilja nad ženama najviše doprinosi podizanje svesti o apsolutnoj nedozvoljenosti i kažnjivosti rodno zasnovanog nasilja, u čemu izuzetno značajnu ulogu imaju mediji, koji imaju odgovornost i da poštuju profesionalne standarde i da se uzdrže od senzacionalističkog izveštavanja, relativizacije i opravdavanja nasilnika u slučajevima ubistava žena i drugih vidova rodno zasnovanog nasilja", kazao je Pašalić.

Vlada Srbije je 2017. godine proglasila 18. maj za Dan sećanja na žene žrtve nasilja, a na osnovu predloga koji je potpisalo 8.000 građanki i građana koji je podržao i Zaštitnik građana.

Datum je odabran u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side