16.09.2018 Beograd

Pašalić: Parada ponosa u Srbiji postaje tradicija, ali LGBT osobe i dalje izložene diskriminaciji

Pašalić: Parada ponosa u Srbiji postaje tradicija, ali LGBT osobe i dalje izložene diskriminaciji Foto: Medija centar
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da uprkos činjenici da je današnja Parada ponosa pokazala da njeno mirno održavanje u Srbiji postaje tradicija, ali da se LGBT osobe i dalje suočavaju sa nizom problema poput diskriminacije.

Pašalić je u pisanoj izjavi pozdravio to što su nadležni organi obezbedili, peti put zaredom, mirno održavanje Parade ponosa u Beogradu, uz neophodne mere obezbeđenja, što je po njemu važno, jer pokazuje da je Srbija napredovala u ostvarivanju prava na slobodu okupljanja i izražavanja osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"LGBT osobe izložene su diskriminaciji u raznim oblastima života, u zdravstvu, zapošljavanju, pristupu socijalnim uslugama i obrazovanju. LGBT osobe i dalje se teško obraćaju institucijama - nisu spremne na to, što je posledica ranijih iskustva nereagovanja ili neadekvatnog reagovanja institucija", naveo je Pašalić.

On je kazao da netolerancija prema LGBT osobama i dalje jeste vidljiva i da je zato neophodno uložiti dodatni napor u obrazovanju o toleranciji, nediskriminaciji i nenasilnom društvu.

Preventivne i edukativne aktivnosti izostaju, a obrazovanje učenika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koje bi obuhvatilo i temu o LGBT osobama i njihovim pravima ne postoji, niti su organizovane kampanje za podizanje svesti javnosti o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ukazao je Pašalić.

Obaveza države su, poručio je zaštitnik građana, da obezbedi puno ostvarivanje prava svih svojih građana i suprotstavi se svakoj pojavi u društvu koja ih ugrožava.

"Pravovremena, efikasna i beskompromisna reakcija nadležnih organa na kršenja prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uz organizovanje odgovarajućih preventivnih i edukativnih aktivnosti, način je na koji se može dostići puno ostvarivanje prava i sloboda LGBT populacije", kazao je on.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side