Pašalić o maloj maturi: Organizovanje i sprovođenje zadržati pod kontrolom ministarstva
31.07.2019 Beograd

Pašalić o maloj maturi: Organizovanje i sprovođenje zadržati pod kontrolom ministarstva

Pašalić o maloj maturi: Organizovanje i sprovođenje zadržati pod kontrolom ministarstva Foto: Medija centar
Zaštitnik građana Zoran Pašalić dao je danas preporuku da Ministarstvo prosvete preduzme mere kako bi se celokupan postupak organizovanja i sprovođenja male mature zadržao u domenu kontrole i odgovornosti tog ministarstva i drugih obrazovnih organizacija, saopšteno je danas.

Zaštitnik je u Mišljenju sa preporukama upućenom Ministarstvu prosvete povodom nepravilnosti u sprovođenju završnog ispita u školskoj 2018/2019. godini naložio tom ministarstvu i da pristupi planiranju budžetskih sredstava potrebnih da se aktivnosti u organizaciji tog ispita koje su do sada poveravane spoljnim partnerima, nadalje sprovode u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centra za ispite.

U Mišljenju se navodi da su nepravilnosti u sprovođenju završnog ispita ove školske godine, kao i u školskoj 2012/2013 godini, nastale zbog toga što su zaposleni u štamparijama angažovani na štampanju i pakovanju testova, nezakonito pribavili testove i objavili ih.

On je kazao da je poveravanje tih poslova pravnim licima koja nisu deo obrazovnog sistema i ne podležu kontroli Ministarstva prosvete predstavljaju 'slabu kariku' i značajan faktor rizika u organizaciji završnog ispita.

Pašalić je kazao da je u postupku kontrole koji je sproveo sektor nadležan za prava deteta zaštitnika građana utvrđeno da prosvetni sistem, kako je ocenio, ne raspolaže tehničkim mogućnostima i odgovarajućim finansijskim i ljudskim resursima da štampanje i pakovanje testova obezbedi u okvirima i institucijama obrazovnog sistema.

On je dodao da je zakonom uspostavljen Centar za ispite u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sa nadležnostima koje odgovaraju i potrebi štampanja, pakovanja i distribucije testova.

"S obzirom da su zaposleni u ustanovama obrazovno vaspitnog sistema podložni daleko rigoroznijim proverama i merama, nego onima kod privatnih poslodavaca, korišćenje nadležnosti i resursa Zavoda i Centra za ispite omogućava da se kontrola nad kompletnom organizacijom završnog ispita i državne mature i odgovornosti za to zadrži u okvirima obrazovnog sistema i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", poručio je Pašalić.

Mišljenje sadrži i preporuku Ministarstvu da preduzme mere izrade standarda informisanja dece i učenika u kriznim situacijama.

Ministarstvo ima rok od 120 dana od prijema tog mišljenja da obavesti zaštitnika građana o postupanjima po preporukama.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side