07.09.2017 Beograd

Pašalić: Institucionalnom razmenom informacija do bolje zaštite žena žrtava nasilja

Pašalić: Institucionalnom razmenom informacija do bolje zaštite žena žrtava nasilja Foto: Beta, Ministarstvo državne uprave
Zaštitnik građana Zoran Pašalića izjavio je danas da je neophodna institucionalna razmena informacija između svih koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja.

Pašalić je naglasio i značaj obezbeđivanje kvalitetnih medicinskih dokaza u cilju efikasnijeg sudskog prostupka protiv nasilnika.

Pašalić, koji je u okviru kampanje "Učinimo nasilje vidljivim" razgovarao sa ministrima zaduženim za tu problematiku i predstavnicima Instituta za sudsku medicinu, rekao je i da nasilje, koji se savkodnevno dešava ne sme ostati nevidljivo.

"Jedna od prvih mera u postupku je obezbeđivanje kvalitetnih medicinskih dokaza koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika", rekao je zaštitinik građana, saopštio je njegov kabinet.

Prema njegovim rečima, u tom postupku važan korak je ojačavanje uloge zdravstvenih radnika a posebno ; stručnjaka iz oblasti sudske medicine."Dokumentovanje medicinskih dokaza omogućiće efikasniji krivični postupak, izvesnost kažnjavanja učinioca nasilja i izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve u sudskom postupku", rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, to će dovesti i do manjih troškova sudskog postupka.

"U preventivnom smislu korišćenje ovih dokaza uticaće i na odvraćanje nasilnika u nameri da naudi žrtvi", naveo je Pašalić, a navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je razgovarao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, miistrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem i ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side