Pašalić: Holokaust jedan od najmračnijih zločina u istoriji
26.01.2018 Beograd

Pašalić: Holokaust jedan od najmračnijih zločina u istoriji

Pašalić: Holokaust jedan od najmračnijih zločina u istoriji Foto: Medija centar
Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu "jeste i mora ostati upamćeno kao jedan od najvećih i najmračnijih zločina u istoriji čovečanstva".

Zaštitnik je u saopštenju naveo da Holokaust "opominje i upozorava da je nedostatak tolerancije prema onima drugačije verske, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti, predvorje i siguran put ka najvećem zlu koje ljudsko društvo može doživeti".

"Obaveza svake demokratske države je da se suprotstavlja atisemitizamu i svakom obliku diskriminacije i isključivosti, jer su te pojave, pa makar bile i izolovani incidenti, prisutne i u našem vremenu", naveo je ombudsman.

On je pozvao na negovanje duha tolerancije i suživota i na izgradnju društva u kome će se kako je naveo, "različitosti poštovati i uvažavati, a ljudska prava beskompromisno štiti i unapređivati".

Međunarodni dan sećanja na Holokaust ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN u znak sećanja na 27. januar 1945. godine kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side