18.11.2018 Beograd

Pašalić: Brigu o deci u Srbiji podići na najviši nivo

Pašalić: Brigu o deci u Srbiji podići na najviši nivo Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je deci u Srbiji njihov praznik, Svetski dan deteta, 20. novembar uz ocenu da se briga o deci mora podići na najviši nivo kako bi se zaštitila sva njihova prava.

"Srbija je naslednica Jugoslavije koja je 1990. godine potpisala Konvenciju o pravima deteta, a koju su 1989. godine usvojile Ujedinjene nacije. Prava deteta su neprikosnovena, ali jedno je ono što je navedeno u Konvenciji, a drugo je kakava je praksa u Srbiji. Smatram da briga o deci u Srbiji treba da se podigne na maksimalni nivo. To se odnosi na sva njihova prava - na miran i neometan život bez nasilja i na školovanje", rekao je Pašalić agenciji Beta.

On je uoči Svetskog dana deteta, 20. novembar, apelovao na škole i roditelje da moraju zaštititi decu od vršnjačkog i drugih vidova nasilja, koje se svakodnevno dešava.

"Apelujem na roditelje i škole da preuzmu svoj deo odgovornosti, da ne svaljuju odgovornost sa jedne isntitucije na drugu, sa škole na porodicu i obratno. Kada svako preuzme svoj deo odgovornosti, tada ćemo izgraditi i bolju budućnost za svoju decu", poručio je Pašalić.

Pašalić je ukazao i da se manje govori o talentovanoj deci, a da rezultati pokazuju da su deca u Srbiji talentovana i to u svim sferama - sportu, obrazovanju i umetnosti i o tome moramo posebno voditi računa.

"Naš zadatak je da njihove talente prepoznamo i razvijamo", kazao je zaštitnik građana agenciji Beta.

Podsetio je da je nedavno institucija Zaštitnika građana predstavila obiman Poseban izveštaj o inkluzivnom obrazovanju.

"Često se inkluzija u obrazovanju tumači pogrešno, u smislu da se to odnosi samo na decu sa posebnim potrebama i onu iz socijalno ugroženih kategorija. Naprotiv, ona se odnosi na svu decu. Sva deca moraju da imaju jednaka prava i uslove odrastanja adekvatne njihovim potrebama, i svakom ponaosob moramo posvetiti posebnu pažnju, što imliplicira i da u obrazovnom sistemu prilagođavamo škole potrebama dece, a ne obrnuto", kazao je Pašalić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side