Pašalić apelovao na učesnike izborne trke da se rukovode demokratskim metodima
13.05.2020 Beograd

Pašalić apelovao na učesnike izborne trke da se rukovode demokratskim metodima

Pašalić apelovao na učesnike izborne trke da se rukovode demokratskim metodima Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na sve učesnike izbora, političke predstavnike i učesnike u javnom životu da se tokom kampanje rukovode principima demokratskog sučeljavanja mišljenja i ne doprinose podelama i "rastu antagonizama" u društvu.

U saopštenju Ombudsmana navodi se da civilizovana, demokratska rasprava i razmena argumenata ustupa mesto verbalnim i fizičkim obračunima sve više i među učesnicima u javnom životu, koji na taj način promovišu nasilje kao legitiman vid političke borbe.

"Imajući u vidu da je politička borba najintenzivnija tokom izbornih kampanja, apelujem na sve političke činioce, da budu svesni svoje odgovornosti i beskompromisno se pridržavaju principa funkcionisanja moderne demokratske države, kakva Srbija pretenduje da bude", istakao je on.

Podsetio je na obavezu organa javne vlasti, koji organizuju izborni proces, da obezbede zakonom predviđene uslove kako bi svi državljani Srbije u punoj meri ostvarili svoja biračka prava.

"Institucija Zaštitnika građana sa posebnom pažnjom nastaviće da prati postupanja svih organa koji su uključeni u sprovođenje predstojećih izbora u cilju zaštite izbornih prava građana", dodaje se u saopštenju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side