08.10.2018 Podgorica

Papa Franja dolazi u posetu Balkanu

Papa Franja dolazi u posetu Balkanu Foto: Beta, AP
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja posetiće u naredne godine tri države Zapadnog Balkana, saopštio je danas crnogorski predsednik Milo Đukanović posle sastanka s papom.

Đukanović u izjavi za Radio Televiziju Crne Gore (RTCG) nije precizirao koje su to države, ali je naveo da tom turnejom nije predviđena papina poseta Crnoj Gori.

Crnogorski predsednik je, međutim naveo da "nema dileme" da će poglavar Rimokatoličke crkve nakon turneje regionu "naći naći vremena da poseti Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multikulturnog i multietničkog sklada".

Papa Franja je pozdravio rezultate Crne Gore u evro-integraciji i njen doprinos regionu, prenosi TVCG.

"Zajedno smo ocenili da se bilateralni odnosi održavaju na vrlo visokom nivou, o čemu svedoče i frekventni susreti na najvišem nivou. Takođe smo izrazili zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena i rezidentna nuncijatura Vatikana u Crnoj Gori, što će, verujemo, takođe doprineti daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Vatikana", kazao je Đukanović.

Kabineta crnogorskog predsednika je ranije saopštio da je poseta Vatikanu potvrda "odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886. godine".

Dodaje se da je po obnavljanju drzavnosti Crna Gora "prepoznatljiva kao zemlja koja posebnu pažnju pridaje očuvanju i razvoju međunacionalnih odnosa i verskoj toleranciji, saradnji i solidarnosti", i da je "obnovila odnose sa Svetom Stolicom i kroz Temeljni ugovor, koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i status katoličke zajednice" u Crnoj Gori.

Susretu na najvišem nivou prethodila je i nedavna uspešna poseta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.

Predsednik Đukanović se u Apostolskoj palati susreo prvo sa Papom, a zatim i s državnim sekretarom Parolinom.

Đukanović je posetio i sedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine, zaključuje se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.10.2018, 09:23h Komsija

    "uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima". Kakav vodja takva i drzava. A svaki narod zasluzuje vlast kakvu ima.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side