Palmer: SAD žele sveobuhvatno rešenje koje će poslužiti i celom regionu
06.08.2020 Priština

Palmer: SAD žele sveobuhvatno rešenje koje će poslužiti i celom regionu

Palmer: SAD žele sveobuhvatno rešenje koje će poslužiti i celom regionu Foto: prtscr ytb
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da njegova zemlja želi da vidi sveobuhvatno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine koje će poslužiti ne samo stranama u dijalogu, već i celom regionu.

Kako pronosi program na albanskom Glasa Amerike, Palmer je u intervju za portal Balkan insajder rekao da bi sveobuhvatno rešenje za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije imalo veliki uticaj na stabilnost u regionu i gurnulo sve zemlje Zapadnog Balkana na njihov put ka evropskim integracijama.

Sjedinjene Američke Države žele bilateralno priznanje, rekao je Palmer, negirajući glasine da je bilo reči o razmeni teritorija.

"Fokusirani smo na podržavanje procesa koji predvodi EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji vodi normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji bi, u idealnom slučaju, imao svoje suštinsko uzajamno priznavanje. Mislim da porast ideje o razmeni teritorija odvlači pažnju od središnjeg cilja, a to je da strane sede, razgovaraju o tim pitanjima i identifikuju put ka normalizaciji. Mi podržavamo ovaj proces", kazao je on.

Palmer misli da je isključeno i jednostavno vraćati razgovor o idejama poput teritorijalne razmene.

"Važno je da strane napreduju prema sporazumu koji donosi konačno rešenje", kazao je on.

Govoreći o Specijalnom sudu u Hagu on je rekao da SAD podržava sud i da smatra da je važno da Kosovo nastavi saradnju sa tim sudom.

"Nadamo se da će ove institucije pravde uspeti da ispune svoju misiju i mandat i na kraju budu raspuštene i da će pravda i vladavina zakona biti u rukama institucija relevantnih država", rekao je on.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side