23.10.2018 Priština

Palmer: SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije

Palmer: SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije Foto: print screen
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer danas je pružio uveravanja predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Tači je rekao da SAD ostaju i dalje najveći strateški partner Kosova "na nezaustavljivom putu ka evroatlantskim integracijama".

Tači i Palmer su razgovarali o bilateralnim odnosima, o političkim kretanjima na Kosovu, o procesu evroatlantskih integracija, o procesu učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) i o dijalogu Kosova i Srbije.

Govoreći o poslednjoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, kosovski predsednik je rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, sada red na istorijski sporazum Kosova i Srbije.

"Dobar je trenutak da se postigne istorijski sporazum, koji obezbeđuje uzajamno priznavanje Kosova i Srbije", rekao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom razgovora s američkim zvaničnikom ocenio da SAD imaju "životnu ulogu u svim procesima" kroz koje prolazi Kosovo.

Vlada Kosova je saopštila da su Haradinaj i Palmer razgovarali o stanju na Kosovu, procesu transformacije BSK u Vojsku Kosova, o dijalogu Kosova i Srbije i o "naporima za postizanje međuinstitucionalnog i međupartijskog jedinstva oko dijaloga i vladavine reda i zakona".

"Kosovo je opredeljeno za produbljivanje saradnje sa SAD u svim oblastima. Postigli smo značajne rezultate u oblasti vladavine zakona i takođe naša se zemlja konsoliduje iznutra i jača agendu evroatlanskih integracija", kazao je Haradinaj.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side