18.07.2018 Priština

Pacoli: Odluka o ukidanju viza istorijski trenutak za Kosovo

Pacoli: Odluka o ukidanju viza istorijski trenutak za Kosovo Foto: prtscr ytb
Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli ocenio je danas da je odluka Evropske komisije (EK) o preporuci da se ukinu (liberalizuju) vize građanima Kosova "istorijski trenutak za Kosovo".

On je dodao da ta odluka EK čini Evropsku uniju "opipljivom za građane Kosova".

"Ovaj korak ka ukidanju (liberalizaciji) viza je test za lidere EU i za evropsku budućnost Kosova", kazao je Pacoli, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

On je čestitao institucijama i građanima Kosova na poslu, angažovanju i opredeljenju da ostvare sve kriterijume koje je utvrdila EU u procesu ukidanja viza.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos izjavio je danas na konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da je Kosovo ispunilo se standarde za liberalizaciju viza za svoje građane.

"Posle mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropski savet i parlament da idu napred i da usvoje naš predlog", rekao je Avramopulos.

Dodao je da se nada da će vrlo brzo region (Zapadnog Balkana) biti bez viza.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je odluka o liberalizaciji viza koju je danas donela Evropska komisija historijski datum za Kosovo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side