Pacoli - imamo desetine hiljada dokumenata o ratnim zločinima Srbije na Kosovu
10.12.2019 Priština

Pacoli - imamo desetine hiljada dokumenata o ratnim zločinima Srbije na Kosovu

Pacoli - imamo desetine hiljada dokumenata o ratnim zločinima Srbije na Kosovu Foto: prtscr ytb
Ministar inostranih poslova Kosova u ostavci, Bežet Pacoli je danas objavio da ministarstvo na čijem je čelu ima više od 10.000 dokumenta koji „predstavljaju dokaze o ratnim zločinima Srbije na Kosovu“.Najavio je da će ih proslediti Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Kosova (STK).

„Dokumentovanje mučenja, ubistava, silovanja, prisilnih deportacija i drugih ratnih zločina koje su srpske i jugoslovenske snage počinile nad Albancima tokom 1998. -1999. godine istorijski su zadatak. Kosovo mora demonstrirati koordinisanu i sistematsku kampanju o terorisanju, ubijanju i proterivanju kosovskih Albanaca…“, poručio je Pacoli na konferenciji za medije.

Po njergovim rečima, delove ove dokumentacije je koristio i Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju.

Pacoli kaže da je reč o dokumentaciji koja pokazuje „ličnu odgovornost vojnika, komandanata, političara i drugih pojedinaca, koji su tokom rata radili u ime države Srbije“.

Strateški cilj odlazećeg ministra spoljnih poslova je bilo je upravo prikupljanje dokumentacije „iz različitih izvora“ kojima „kosovsko specijalno tužilaštvo nema pristup“, kazao je Pacoli ne dajući odgovor kako je došlo do prikupljanja ovih dokumenata.

Na izjave Pacolija je reagovao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije, Marko Đurić koji je kazao da je to „panični strah nekadašnjih komandanata terorističke UČK od toga da bi ih mogla sustići zaslužena kazna“, ali i kao „novi pokušaj da se u albanskoj javnosti ponovo raspale antisrpska osećanja i aboliraju pravi zločinci“.

Prema saopštenju Pacoli ima opasnu nameru da “pokretanjem serije krivičnih istraga protiv navodnih počinilaca zločina nad Albancima izazove nemir među Srbima na Kosovu i Metohiji, jer na udaru montiranih i lažnih optužnica mogli bi se naći svi oni koju su branili svoje kuće“.

Prema Đuriću, Pacoli sve to radi u koordinaciji sa Kadri Veseljijem, a dodao je da je „krajnje je vreme da se albanska javnost na Kosovu i Metohiji suoči sa sa istinom „o monstruoznim zločinima nekadašnjih terorističkih vođa, a sadašnjih političkih lidera i da na videlo isplivaju sva njihova zlodela“ ali i ona koja su počinjena prema sopstvenim sunarodnicima.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side