20.02.2018 Beograd

U ovoj godini veliki riziki od izbijanja sukoba globalnih razmera

U ovoj godini veliki riziki od izbijanja sukoba globalnih razmera Foto: Pixabay
Svet je na ivici sukoba, a u 2018. godini bi mogli da se dese incidenti globalnih razmera, ocenjeno je na panel-diskusiji “Pojas i put: Zmajev zavet” u organizaciji CIRSD-a.

Istaknuto je da su najveći problemi sukob u Siriji, i među zemljama Bliskog istoka, kao i situacija u Severnoj Koreji po pitanju njenog nuklearnog programa.

U diskusiji koju je moderirao predsednik CIRSD Vuk Jeremić, Ijan Bremer - predsednik i osnivač grupe za analizu rizika "Eurasia Group", rekao je da bi u ovoj godini mogli da se dese "veliki incidenti globalnih razmera". Ukazao je i da je o svetu na ivici velikog sukoba razgovarano, mada svetski lideri ne pridaju značaj tome, govoreno i na nedavno održanoj konferenciji u Minhenu. Kao jedan od primera Bramer je naveo nedavni napad ruskih snaga na snage SAD u Siriji na šta su Amerikanci uzvratili i ubili više oko 200 boraca. "To je krupna stvar, kao tokom rata u Vijetnamu, ali to skoro da nije bila vest", rekao je Bremer. Govoreći o geopolitičkoj situaciji, Bremer je naveo da je 10 odsto šanse da počne rat sa Severnom Korejom uz ocenu da je to mnogo. On smatra da je u toku "demontiranje svetskog poretka", iako se to ne bi moglo zaključiti po globalnoj ekonomiji koja je uspešna. Ukazao je da geopolitički poredak, “kako ga doživljavamo, ima uporište u nizu institucija koje su stvorene u SAD, ali da sada prosečan Amerikanac postavlja pitanje legitimiteta tih liberalno-demoktratskih političkih institucija". Dodao je da prosečni Amerikanac ne podržava slobodnu trgovinu, otvorene granice i unapređenje demokratije. 

Najviše ga brine činjenica da SAD, dodaje on, nisu osetile posledice migrantske krize, a i sada je manja opasnost od islamskog terorizma nego li u Evropi, a sve su to stvari koje mogu eksplodirati a SAD ih ne “oseća” jer su ih izbegli. Naveo je i da u Evropi sve više ljudi podržava krajnju desnici ili krajnu levicu, što je "stavlja u kandže geopolitičke recesije, kada je represija izvodljivija". 

Bivši premijer Australije Kevin Rad ocenio je da pomirljivi tonovi između Severne Koreje i Južne Koreje, tokom zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu, predstavljaju "samo privremeno ostavljanje sukoba po strani". 

"Ispod površine ništa se ne menja. Nuklerani i balistički program Severne Koreje se i dalje razvija", rekao je Rad.  Smatra da su moguća tri scenarija razvoju situacije i to da SAD prihvate Severnu Koreju kao državu koja razvija nuklerani program, da diplomatija Kine dovede do promene unutar Severne Koreje, ili da SAD "jednostrano napadnu" Severnu Koreju. Dodaje da bi najveći rizik mogao biti eskalacija sukoba zbog nekog malog incidenta, koji bi mogao izazvati reakciju Severne Koreje na koju se nije računalo. 

Kao zabrinjavajućim Rad navodi da se menjaju strateške nuklearne doktrine, poništavaju sporazumi o ograničenju nuklearnog naoružanja i slično, što nije viđeno od završetka "Hladnog rata". 

Govoreći o temi "Horizonata" - "Pojas i put" Rad je ocenio da Kina koristi relativno opadanje moći SAD kao stratešku priliku, a kao i Bremer, smatra da je najuticajniji politički lider sveta predsednik Kine Si Đinping. 

"Kad nemate supersilu poput Amerike, dešava se drugi svetski igrači imaju slobodu i manevarski prostor bez presedana", istakao je Rad dodavši da je jedan od planova upravo ta kineska inicijativa, razvojni projekat za povezivanje Kine sa Evropom - "Pojas i put". Kao problem naveo je da brojni svetski igrači ne znaju gde su granice manevarskog prostora. U svakom slučaju, dodaje, multipolarnost na svetskoj sceni omogućuje Kini da napreduje.

Po pitanju Bregzita rekao je da odlazak Britanije iz EU ne bi trebalo da zastraši one zemlje koje žele da se priključe Uniji. Smatra da će  napuštanje Britanije jako negativno da utiče na ekonomiju te zemlje i da je ideja da će oni uspeti da zadrže svoju ulogu na svetskoj sceni njihova samoobmana. Dodao je da su izlaskom iz EU oni potpisali svoje samoubistvo.

Istakao je da je priključenje EU dobra stvar jer je ujedinjena Evropa, bez obzira na neke nedostatke, "beskrajno bolja nego vekovi krvoprolića". Napomenu je da bi zemlje zapadnog Balkana trebalo da iskoriste priliku za pristupanje Evropskoj unije (EU) jer vredi biti deo Unije.

"Podstakao bih zemlje Zapadnog Balkana da iskoriste priliku koju nudi učlanjenje u EU, jer to je suštinski važno i donosi transformaciju domaćih političkih sistema", rekao je Rad.

“Ako Kina kroz svoj program „Pojas i put“ želi da investira kapital treba videti koji je vaš lični interes i uključiti se”, ocenjuje Rad.

Povodom incijative 16+1, u okviru koje se pominje tri milijarde dolara kineskih investicija, ocenio je da bi to mogla biti šansa za zemlje Centralne i Istočne Evrope, među kojima su i zemlje Balkana.

“Kina dolazi i želi da investira u infrastrukturu u regionu, što da ne? Moj pristup je da se treba uključiti, ali pod uslovom, da proračunate koji je vaš interes u pojedinačnom aranžmanu, poći od računice šta lokalne zajednice mogu da izvuku”, naglasio je on. Napomenuo je da na početku kada je objavljen program “Pojas i put” Rusija bila izuzetno negativna, jer se time ulazilo u njihovu sferu, ali da je potom odlučila da ga podrži.

autor: Ivana Pejčić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side