Otvoreni parlament: Drastičan pad demokratičnosti Skupštine Srbije
06.06.2019 Beograd

Otvoreni parlament: Drastičan pad demokratičnosti Skupštine Srbije

Otvoreni parlament: Drastičan pad demokratičnosti Skupštine Srbije Foto: Novi magazin/ SA
Analize aktuelnog saziva Skupštine Srbije ukazuju na drastičan pad demokratičnosti u njenom radu, naročito njene zakonodavne i kontrolne uloge, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) povodom sedme godine inicijative "Otvoreni parlament".

"Prekomerno usvajanje zakona po hitnom postupku, opstrukcije rada parlamenta i zloupotreba procedura kojima se onemogućava dijalog u plenumu, izostanak javnih slušanja, slaba kontrola nad izvršnom vlašću, a naročito usvajanje budžeta uz opstrukciju rasprave od strane vladajuće većine, negativne su prakse koje je neophodno hitno menjati", navodi se u saopštenju.

CRTA je navela da je prepoznavanje negativnih praksi od strane stručne javnosti, medija, EU i drugih relevantnih međunarodnih aktera, kao i predstavnika najviših državnih organa, predstavlja jedan od preduslova za rešavanje, kako navode, krize u kojoj se parlament nalazi.

"Pozivamo sve narodne poslanike da preuzmu odgovornost i pokrenu javni dijalog u cilju prevazilaženja brojnih izazova koji onemogućavaju parlament da delotvorno obavlja svoju demokratksku ulogu", navodi se u saopštenju.

CRTA je navela da građani preko platforme www.otvoreniparlament.rs mogu svakodnevno da prate rad poslanika, da im direktno postavljaju pitanja, da se upoznaju sa sednicama i drugim aktivnostima Skupštine, sa predlozima zakona i akata koji će se naći pred narodnim poslanicima, kao i sa ključnim izmenama koje će doneti usvojeni zakoni i ostali akti.

"Tokom sedam godina, analizirana su 682 radna dana u plenumu tokom kojih je usvojeno 1057 zakona, objavljeno je više od 250.000 govora narodnih poslanika, skoro 300 sažetaka zakona i preko 30 istraživanja o parlamentarnim procesima i radu Skupštine, a prikupljeno više od 900 pitanja građana", navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side