Otvorena Gazela (FOTO)
12.11.2011 Beograd

Otvorena Gazela (FOTO)

Otvorena Gazela (FOTO) Fonet
Svih šest kolovoznih traka na beogradskom mostu Gazela, čija je rekonstrukcija počela u martu 2010. godine, pušteno je večeras u saobraćaj.

Gradonačelnik Beograda Dragana Đilas rekao je novinarima da puštanje u rad svih saobraćajnih traka u roku nije uspeh ministara, gradonačelnika i funkcionera, nego radnika koji su radili na rekontrukciji.

"Ovo je veliki uspeh svih ljudi koji su ovde radili maltene dan i noć, na plus 40 i u nemogućim uslovima na minus 10", rekao je Đilas.

On je dodao da će most biti bezbedan narednih 40 godina.

Generalni direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak uputio je večeras izvinjenje svim građanima koji su "potrošili vreme čekajući da pređu most Gazela".

"Izvođač je ispoštovao dinamički plan u dan, sve što je bilo u planu je ispoštovano", kazao je Drobnjak.

Prema njegovim rečima, kompletna rekonstrukcija mosta "Gazela" biće završena u naredna tri meseca.

Pripremni radovi na obnovi Gazele su počeli 15. marta 2010, a prvi građevinski radovi na konstrukciji mosta 1. jula prošle godine.

Pre rekonstrukcije dnevno je most prelazilo oko 160.000 vozila, iako je projektovan za 65.000.

Most Gazela je sagrađen pre 41 godinu i ovo je njegova prva rekonstrukcija. U most je ugrađeno više od 3.000 kubika betona, 600 tona betonskog gvožđa i oko 2.500 tona čelika za ojačanje mosta.

U betonske konstrukcije postavljeno je oko 22 kilometra užadi za prednaprezanje, a konstrukcije su osigurane sa više od 9.000 metara kvadratnih specijalnih karbonskih vlakana.

Na saobraćajnim površinama je prvi put postavljena "MMA" hidroizolacija koja onemogućava prodor vode unutar konstrukcije i izliveno je oko 55.000 metara kvadratnih nosećeg i završnog sloja asfalta.

Najveći neprijatelj mosta je bila voda, koja se sada prikuplja drenažnim sistemom, prečišćava i vraća u reku.

Glavni izvođač radova je austrijski "Štrabag", a podizvođač domaća "Mostogradnja".

Most Gazela, koji je deo međunarodnog putnog pravca Koridor 10, je kombinacija grede i luka i dugačak je 332 metra, a širok 27,5 metara.

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side