24.05.2019 Beograd

Otvoren Mikser festival posvećen cirkularnoj ekonomiji, Trivan: Prema državi kao prema majci

Otvoren Mikser festival posvećen cirkularnoj ekonomiji, Trivan: Prema državi kao prema majci Foto: PrtScn
U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu danas je otvoren 10. "Mikser festival" koje će do 26. maja biti posvećen cirkularnoj ekonomiji, odosno odogovornom upravljaju otpadom.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je na otvaranju festivala da su građani voljni da sarađuju u očuvanju prirode, ali im se treba pružiti prilika.

On je istakao da je upotreba plastičnih kesa smanjena za 80 odsto od kada se kese naplaćuju u radnjama.

"Način na koji se odnosimo prema državi nije onakav kako se deca odnose prema svojoj majci, a trebalo bi da bude. U tranziciji smo pogubili sistem vrednosti, nismo znali da zadržimo ispravne vrednosti, a odbacimo one koje nisu pogodne za nas. Ne odnosimo se prema prirodi kao da smo njen deo", rekao je Trivan.

Ukazao je da je "Mikser" postao fenomen, na koji treba da se ugledaju svi koji žele nešto da učine za svoju državu.

"Nema države koja može dobro da funkcioniše bez nevladinog sektora i civilnog društva. Cirkularnu ekonomiju najbolje razumemo mi iz ministarstva, ali pored privrednika treba da je razumeju i donosioci odluka u državi", kazao je Trivan.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da mu je čast da je drugu godinu zaredom na "Mikser festivalu" čiji je ovogodišnji slogan "Cirkuliši".

"Koncept cirkularne ekonomije je u potpunosti ukorenjen u evropski ekonomski sistem i sastavni je deo glavnih ciljeva EU", kazao je Fabrici.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da sadašnje generacije snose odgovornost za buduće generacije, a da je zaštita životne sredine odgovornost svih građana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.05.2019, 18:00h indulgencija

    ""Način na koji se odnosimo prema državi nije onakav kako se deca odnose prema svojoj majci, a trebalo bi da bude." ...- Ovaj, bogami, je dobio indulgenciju od Svevišnjeg - za svoje davne (mladalačke) političke grehe pod uslovom da bar jednom u nedelji dana prebire brojanice s nanizanim svojim grehovima - evo već priličan broj godina kako ih, u vidu ovakvih izjava, prebire...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side