24.05.2019 Beograd

Otvoren Mikser festival posvećen cirkularnoj ekonomiji, Trivan: Prema državi kao prema majci

Otvoren Mikser festival posvećen cirkularnoj ekonomiji, Trivan: Prema državi kao prema majci Foto: PrtScn
U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu danas je otvoren 10. "Mikser festival" koje će do 26. maja biti posvećen cirkularnoj ekonomiji, odosno odogovornom upravljaju otpadom.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je na otvaranju festivala da su građani voljni da sarađuju u očuvanju prirode, ali im se treba pružiti prilika.

On je istakao da je upotreba plastičnih kesa smanjena za 80 odsto od kada se kese naplaćuju u radnjama.

"Način na koji se odnosimo prema državi nije onakav kako se deca odnose prema svojoj majci, a trebalo bi da bude. U tranziciji smo pogubili sistem vrednosti, nismo znali da zadržimo ispravne vrednosti, a odbacimo one koje nisu pogodne za nas. Ne odnosimo se prema prirodi kao da smo njen deo", rekao je Trivan.

Ukazao je da je "Mikser" postao fenomen, na koji treba da se ugledaju svi koji žele nešto da učine za svoju državu.

"Nema države koja može dobro da funkcioniše bez nevladinog sektora i civilnog društva. Cirkularnu ekonomiju najbolje razumemo mi iz ministarstva, ali pored privrednika treba da je razumeju i donosioci odluka u državi", kazao je Trivan.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da mu je čast da je drugu godinu zaredom na "Mikser festivalu" čiji je ovogodišnji slogan "Cirkuliši".

"Koncept cirkularne ekonomije je u potpunosti ukorenjen u evropski ekonomski sistem i sastavni je deo glavnih ciljeva EU", kazao je Fabrici.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da sadašnje generacije snose odgovornost za buduće generacije, a da je zaštita životne sredine odgovornost svih građana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 25.05.2019, 18:00h indulgencija

  ""Način na koji se odnosimo prema državi nije onakav kako se deca odnose prema svojoj majci, a trebalo bi da bude." ...- Ovaj, bogami, je dobio indulgenciju od Svevišnjeg - za svoje davne (mladalačke) političke grehe pod uslovom da bar jednom u nedelji dana prebire brojanice s nanizanim svojim grehovima - evo već priličan broj godina kako ih, u vidu ovakvih izjava, prebire...

Pročitajte i...
 • Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana

  Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je danas da održano izjašnjavanje građana o radovima na toj opštini ima legitmitet jer je izašlo više od deset odsto građana.

 • Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

  "Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", istoričar Milivoj Bešlin počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 • Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi

  U stanu na Bežanijskoj kosi oko 8.20 časova je izbio požar, a poginuli su majka i dete.

 • Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika

  Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna.

 • Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz 20 do 30 litara kiše u kratkom periodu, grad i olujni vetar.

 • Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas sve odbornike opozicije da u skladu sa Sporazumom sa narodom bojkotuju rad svih skupština beogradskih opština, jer vlast SNS-a ne reaguje na argumentovanu kritiku, nego samo na pritisak.

 • Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori

  Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori biti održani verovatno krajem marta ili početkom aprila naredne godine i ocenio da će biti "najteži" izbori jer će kako je naveo "mnogi želeti da Srbija više ne bude suverena i samostalna zemlja" dok drugi "hoće da pljačkaju još više".

 • Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji

  Novinska agencija Beta je, kao i 15 proteklih godina, i ove dodelila nagrade najboljim fotografima i njihovim ostvarenjima.

 • Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

  Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

 • Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu

  Narodna stranka upozorila je danas da će izmene Zakona o nauci i istraživanju podstaći najškolovanije ljude koje Srbija ima da napuste zemlju i svojim znanjem doprinesu razvoju drugih država, koje u njihovo obrazovanje nisu ništa uložile.

 • Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

  Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side