29.05.2019 Beograd

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Otvoren festival Mirdita, dobar dan Foto: Beta / Milan Obradović
Festival "Mirdita, dobar dan!" koji promoviše moderna kosovska umetnička i društvena scena otvoren je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a završava se prvog juna.

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović kazala je na otvaranju festivala da je ovo šesta godina da se organizuje taj festival.

Ona je kazala da nisu vlade te koje donose normalizaciju, već nevladin sektor, mladi ljudi i kulturna scena obe strane.

Izvršni direktor organizacije sa Kosova Integra Kuštrim Kolići rekao je da je teško organizovati festival u današnjem "toksičnom okruženju", ali da neće odustati.

Direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić kazao je da taj festival danas pokazuje "tu drugu stranu političke stvarnosti".

"Kroz ovaj festival otvaramo novi pogled i novi pristup. Ovaj festival je mera te normalizacije", ocenio je Đurić.

Direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da je on među poslednjim generacijama koje bi, da su živele na Kosovu učile dva jezika, i da se nada da će se ta praksa vratiti.

"Videli smo kako organizovani kriminal na obe strane sarađivao decenijama i nadam se da će ovaj festival biti još uspešniji", rekao je Antonijević.

Publika je na otvaranju imala priliku da pogleda i učestvuje u izložbi "Hajde da vodimo ljubav" autora Škumbina Tafilaja kojom autor želi da kaže "ne" govoru mržnje, a nakon toga je prikazan film "Hladni novembar" reditelja Ismeta Sijarine.

Pre i tokom otvaranja oko 50 desničara i članova "Zavetnika" protestvovalo je ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju i pevalo pesme o Kosovu.

Drugi dan festivala biće posvećen pitanju nestalih, pa će u "Dorćol platzu" biti organizovana debata i promocija knjige "Živeti uz sećanje na nestale", koja govori o licima koja se od rata na Kosovu vode kao nestala.

Nakon razgovora i promocije knjige, biće prikazan dokumentarni film "Ferdonija" o majkama sa Kosova koje skoro dve decenije tragaju za članovima porodica, koji su nestali tokom kosovskog rata.

Trećeg dana festivala će biti predstavljena zbirka odabranih dramskih komada albanskih pisaca sa Kosova "Let iznad kosovskog pozorišta", kao i izvedena predstava "Balkanski Kreoli" Envera Petrovcija o deci rođenoj u brakovima roditelja različitih nacionalnosti.

Poslednjeg festivalskog dana biće predstavljena publikacija "Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije" Škelzena Gašija koja razmatra način predstavljanja određenih istorijskih momenata i razlike u njihovom predstavljanju u školskim udžbenicima susednih država.

Muzičkim programom biće zatvoren ovogodišnji festival nastupom benda iz Đakovice "Don’t listen to your neighbors" i nastupom prištinske producentkinje Đ Matale.

Festival "Mirëdita, dobar dan!" je kulturni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu.

Organizatori su istakli da je cilj festivala da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove", navodi se u najavi festivala.

Organizatori su istakli da je inspiracija za festival "Mirdita, dobar dan!" glumac Bekim Fehmiju koji, kako su naveli, predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side