Otpuštena nastavnica traži od ministarstva da povuče tekst sa sajta
15.06.2020 Beograd

Otpuštena nastavnica traži od ministarstva da povuče tekst sa sajta

Otpuštena nastavnica traži od ministarstva da povuče tekst sa sajta Foto: Pixabay.com
Nastavnica srpskog jezika Biljana Crnić, koja je otpuštena iz užičke "Prve osnovne škole kralja Petra II", apelovala je na Ministarstvo prosvete da sa svog sajta povuče tekst naslovljen "Ostala bez posla zbog kršenja zakona", koji je ocenila kao klevetu.

Crnić u pismu ocenjuje da su u tekstu koji na sajtu stoji od februara, neistinite tvrdnje direktora škole da je kršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a da je svoj posao radila "nesavesno i neblagovremeno".

Ona je u otvorenom pismu upućenom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću navela da protiv nje nikada nije vođen postupak za kršenje radnih obaveza i da nema registrovanih primedbi na njen rad u školi.

"Naprotiv, dobijala sam pohvale... Iako su na sajtu navedene samo reči direktora (Danijela) Radevića, koji će ovo objašnjavati na sudu, ovako važna institucija mora voditi računa o istinitosti sadržaja koje plasira", ocenila je Crnić.

Dodaje da je tim sopštenjem povređen ne samo njena čast, već i lični i profesionalni ugled, kao i da se prethodno obratila Ministarstvu prosvete za "pomoć i zaštitu".

Ona je za agenciju Beta pojasnila da je resornom ministarstvu pre više meseci, u decembru, pored zahteva za uklanjanje teksta, uputila i dokumentaciju iz koje se, kako navodi, može utvrditi da nije bilo osnova za neprodužavanja njenog ugovora na određeno vreme.

Dodaje da ministru Šarčeviću piše zato što ostali nadležni organi nisu reagovali na njene pritužbe.

"Pošto ja nisam samo prosvetni radniik već i majka, supruga, sestra, ćerka, možete zamisliti kolika šteta je učinjena i ovim postupkom, ali i izbegavanjem lokalnih inspekcijskih organa da obave svoj deo posla", dodaje se u pismu.

Crnić je za Betu dodala i da je joj je advokat savetovao da ne obraća pažnju na pisanje tabloida koji su preneli tekst sa sajta ministarstva, ali da se boji da bi taj tekst mogao da u ovom trenutku bude iskorišćen protiv nje, s obzirom da je konkurisala ponovo za svoje bivše radno mesto.

"U svakom slučaju sam želela da reagujem. Kleveta je kleveta, ne zastareva tri godine. A dok ja dokažem da je to laž, konkurs može da se završi... Pitanje je da li bi me neko zaposlio u prosveti, ipak se (optužbe) nalaze na sajtu (resornog) ministarstva", kazala je ona.

List Danas je preneo da je Biljana Crnić na konferenciji za novinare početkom godine navela da je, posle pet godina rada na određeno vreme, ostala bez posla jer se solidarisala sa u istom periodu otpuštenom učiteljicom Vesnom Kovačević.

Dodatno, navela je da je otkaz bio posledica toga što je na sednici Nastavničkog veća govorila o pritiscima i pretnjama direktora i što je od njega zahtevala da sprovede disciplinski postupak, a da joj je on uzvratio da mu "nije u interesu da je drži u školi" i da "nije članica vladajuće stranke".

Direktor užičke "Prve osnovne škole kralja Petra II" Danijel Radević kasnije je saopštio da su izjave Kovačević i Crnić, po kojima im ugovor na određeno vreme nije produžen zato što nisu članice Srpske napredne stranke "najgnusnija laž".

"Ceo kolektiv škole zna istinu i niko se nije pobunio ili izrazio nezadovoljstvo činjenicom da im ugovori nisu produženi i da nisu angažovane u ovoj školskoj godini", saopštio je tada Radević.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja