Osude napada na prostorije Kuće ljudskih prava
22.01.2016 Beograd

Osude napada na prostorije Kuće ljudskih prava

Osude napada na prostorije Kuće ljudskih prava Foto: freeimages.com
Napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu naišao je danas na osude brojnih zvaničnika, organizacija, političkih stranaka koji traže da se počinioci što pre pronađu i sankcionišu.


Kako je jutros saopšteno iz te nevladine organizacije, nepoznati napadači razbili su tokom noći prozore prostorija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

Policija je izvršila uviđaj, a u Kući ljudskih prava očekuju da se napadači pronađu i odgovarajuće kazne.

Uz osude vandalskog čina ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je uverenje da će nadležni odmah da reaguju i istraže slučaj, istakavši da će organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava uvek imati podršku gradske vlasti.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije saopstila je da necivilizovani gest uništavanja imovine i time ugrožavanja javnog reda i mira nedopustiv i u suprotnosti sa svim vrednostima i principima za koje se zalažu, kako državni organi Republike Srbije, tako i organizacije civilnog društva kojima pripada i Udruženje građana "Kuća ljudskih prava i demokratije.

Razbijen izlog na Kući ljudskih prava rezultat je atmosfere mržnje i huškanja protiv nevladinih organizacija, a koja se u pojedinim izjavama i tekstovima već odavno plasira, smatra Zaštitnik građana Saša Janković. On je rekao novinarima da se pred neobaveštenim građanima Srbije stvara utisak da je reč o nekim ljudima koji rade suprotno interesima Srbije, za neke tuđe ili svoje sopstvene interese i naglasio da je siguran da ljudi u NVO neće promeniti način na koji misle i način na koji rade.

Predsednik skupstinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da MUP mora hitno da pronađe one koji su oštetili prostorije Kuće ljudskih prava i tako jasno stavi do znanja svima da je država sposobna svakog da zastiti.

Zaštitnica građana Grada Beograda Katarina Žeželj upozorila je da su ljudske slobode i prava osnovni postulat svakog savremenog demokratskog društva i da su istovremeno, razvoj i unapređenje sloboda i prava moraju biti i cilj države koja postoji zbog svojih građana, a ne obrnuto, da bi građani služili sistemu", rekla je Žeželj, navedeno je u saopštenju.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif napisao je na svom Tviter nalogu da je "šokiran napadom na branitelje ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP-a i nadam se da će počionioci biti kažnjeni".

Osudi napada danas su se pridružile i političke stranke - SNS, PS, DS, NS, LDP, LSV...

Naprednjaci su pozvali nadležne državne organe da odmah reaguju i učine sve kako bi se pronašli i sankcionisali odgovorni za ovaj nedopustivi čin navodeći da će SNS zbog ovakvih prostačkih napada nastaviti još jače da se bori za pristojnu i modernu državu.

Pokret socijalista smatra da se radi o činu koji je direkno uperen protiv sigurnosti, bezbednosti i mirnog života građana Beograda i Srbije i poziva sve društvene aktere da ne dozvole i da svojim delovanjem ne podstiču da se u Srbiji ponovi petooktobarsko nasilje.

LSV saopštava da su napad i razbijanje prozora na prostorijama Kuće ljudskih prava jasan pokazatelj kakvu državu i društvo žele počinioci. "To je i pokazatelj kuda vodi nedovoljno oštro sankcionisanje nasilja i mržnje", dodaju u LSV-u.

Pored ostalih i Nova stranka i DS zatražili su od nadležnih da što pre otkriju počinioce i adekvatno ih kazne.

DS ističe da je napad "sramotan i kukavički" i od vlade traži da omogući slobodan rad svim borcima i organizacijama ljudskih prava, tvrdeći da napad pokazuje u koliko nebezbednom okruženju živimo i kakva je atmosfera u društvu. Zalažući se za dijalog u društvu DS smatra da je nedopustivo da "svako ko kritikuje vlast biva šikaniran i napadan".

Za LDP lomljenje izloga na Kući ljudskih prava predstavlja "posledicu atmosfere linča koju stvaraju država i državni mediji", navodeći da ljudska prava ne smeju biti sporedna stvar u pregovorima sa EU, jer su ona osnovni poklazatelj stanja u društvu.

I brojne nevladine organizacije i udruženja uz osude traže da se pronađu i kazne počinioci napada.

Institut za evropske poslove poziva državu da posalje jasnu poruku da nasilje nije prihvatljivo, a da su zajemčena ljudska prava garantovana. U suprotnom, nerasvetljavanje događaja ohrabruje buduće počinioce da pribegnu istim ili drastičnijim metodama za razračunavanje sa neistomišljenicima, navodi se u saopštenju i podseća na prethodne napade na organizacije civilnog drustva.

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević rekao je Tanjugu da pretpostavlja da će policija uraditi sve što može da se nađu počinioci, a da napad treba shvatiti kao upozorenje i poziv za borbu protiv nasilja u Srbiji. "Svaki napad koji ne naiđe na adekvatnu reakciju državnih organa, samo je dalji poziv za nastavak ovakvih dela", rekao je Antonijević.

Centar za otvorenu demokratiju uz ocenu da je nedopustiva svaka forma agresije, obesti ili netrpeljivosti prema organizacijama civilnog društva navodi da je "borba za ljudska prava, jačanje tolerancije i unapređenje građanske svesti kroz inicijative koje godinama unazad sporovode Jukom, Beogradski centar za ljudska prava i druge NVO, moraju da dobiju punu podršku srpske javnosti".

Razbijeni izlog na Kući ljudskih prava je ozbiljan incident, manji problem je materijalna šteta, a mnogo veći je što to ukazuje da je atmosfera u Srbiji vrlo zapaljiva, izjavio je danas predstavnik mreže nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava Dragan Popović.

Gej strejt Alijansa (GSA; Alijansa) kaže da godinama unazad upozorava na veliki potencijal za nasiljem u društvu i ocenjuje d aje nedopustivo da u Srbiji nasilje i njegovi derivati i dalje budu legitimno i često nekažnjivo sredstvo za obračun sa neistomišljenicima.

GSA je pozrdavila reakciju MUP-a i i javnu osudu napada na Kuću ljudskih prava od strane ministra Stefanovića i drugih državnih institucija i političkih činilaca.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side