Oštre reakcije na Kosovu na izjavu Lajčaka da Ustav nije biblija i da se može menjati
17.10.2020 Priština

Oštre reakcije na Kosovu na izjavu Lajčaka da Ustav nije biblija i da se može menjati

Oštre reakcije na Kosovu na izjavu Lajčaka da Ustav nije biblija i da se može menjati Foto: PrtScn
Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo Srbija, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.

Kaže da je tokom susreta sa Lajčakom rekla da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati. 

"Kao jedna od tri institucije koje su se sastale sa gospodinom Lajčakom mogu da potvrdim da ono što je on izjavio u Srbiji apsolutno nije tačno. Dakle, prvo, kao predsednik Skupštine ni u jednom trenutku na sastanku nisam rekla da se slažem da se Asocijacija uspostavi u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, već sam rekla upravo suprotno da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati", izjavila je Osmani za prištinske medije.

Podvlači da je tokom sastanka izjavila da se Ustav Kosova mora poštovati i da se ne može uspostaviti treći nivo vlasti, a još manje telo sa izvršnim ovlašćenjima.

Izjavila je da izjave Lajčaka smatra uznemiravajućim i da oni nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Na izjavu Lajčaka danas je reagovala i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla koja je izjavila da takve inicijative u suštini imaju za cilj razmenu teritorije.

"Pretnje i diskusije koje nemaju veze sa realnošću, koje streme ustavnim promenama da bi se akomodirala Dodikova republika unutar Kosova u stvari streme ideji razmeni teritorija i etničkim granicama", napisala je ona na tviteru i dodala da je dobra vest da takva stremljenja neće uspeti.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj je izjavio da bi kosovska strana trebala da traži isključenje Lajčaka iz dijaloga.

I poslanica Samoopredeljenje, Fitore Pacoli koja je prisustvovala sastanku Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem je rekla da na tom sastanku uopšte nije bilo reći o ZSO.

Poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bitići je izjavu Lajčaka ocenio skandaloznom i podvukao da se Ustav Kosova nikako ne treba menjati zbog formiranja ZSO.

I bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je napisala da onaj ko treba da promeni Ustav je Srbije koja iz svog Ustava treba da izbaci da je Kosovo njen deo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side