Osnovci i migranti iz Sombora u vežbi spasavanja u nesreći
28.02.2019 Sombor

Osnovci i migranti iz Sombora u vežbi spasavanja u nesreći

Osnovci i migranti iz Sombora u vežbi spasavanja u nesreći Foto: Beta / Emil Vas
Učenici Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" u Somboru i migranti iz Prihvatnog centra u tom gradu izveli su danas završnu vežbu pružanja prve pomoći u nesrećama.

Dvomesečna obuka "Priprema za delovanje i odgovor na nesreće" koju je završilo 20 migranata i više desetina đaka Osnovne škole "Ivo Lola Ribar", sprovedena je uz pomoć aktivista Crvenog krsta u Somboru.

Tokom pokazne vežbe, migranti i učenici pokazali su stečeno znanje i veštine pružanja prve pomoći povređenima, a tokom simulacije havarije na električnim instalacijama u toj školi.

Jelena Marić Luković, ispred "Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti", rekla je da "EU čini sve da lokalne zajednice u kojima su smešteni migranti učini otpornijim" na krize i nesreće.

Dodala je da je "ekipa položila ispit spremnosti, humanosti i zajedništva".

Foto: Beta / Emil Vas

"Srećni smo kada vidimo kako dve zajednice, migrantska i lokalna, mogu zajedno da brinu za bezbednost dece", rekla je Marić Luković i istakla da je "najvažnije da naučimo kako jedni druge da čuvamo".

Sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović rekao je da je vežba pokazala da Crveni krst ima veliku ulogu u spasavanju od nesreća.

"Crveni krst u Somboru je organizovan na visokom nivou, ali svoje aktivnosti ne bi mogao da sprovodi bez armije volontera", kazao je on.

Migrant Surud Jusef iz Iraka koji u Srbiji boravi pet meseci, rekao je da je tokom obuke dosta naučio o prvoj pomoći, pre svega, sebi i deci.

Dvomesečna obuka "Priprema za delovanje i odgovor na nesreće" sprovedena je u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side