21.08.2018 | 15:31h ► 15:59h Beograd

Osnovan Građanski blok 381, predsednik Saša Janković

Osnovan Građanski blok 381, predsednik Saša Janković Foto: Beta / Milan Obradović
Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas "Građanski blok 381" na čijem čelu je lider PSG Saša Janković.

Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.

U dokumentu pod nazivom "Dogovor 381" koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo uđe u međunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.

Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnih verskih i kultruno-istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava.

Janković je na konferenciji rekao da je blok formiran kao izraz političke volje da deluju na "oslobađanju" Srbije od aktuelne vlasti i radi sprovođenja programa koji će modernizovati zemlju.

On je pozvao i druge partije, organizacije, lokalne i građanske inicijative i pojedince koji dele takvu viziju političke borbe da im se priključe.

Kao svoj prvi cilj Janković je naveo borbu za regularne izborne uslove i na tom cilju, po njegovim rečima, spremi su da sarađuju i sa Savezom za Srbiju.

"Mi imamo različitu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, ali sa njima (Savezom za Srbiju) smo saglasni u tome da je ova vlast uništila demokratske i sve druge vrednosti", rekao je Janković, dodajući da im je zajednička borba za poštene izbore.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PSG saopšteno je i da su potpredsednici "Građanskog bloka 381" Ana Jovanović i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović.

Dokument su danas potpisali i predsednik Mađarskog pokreta Jen Maglaji, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca) Hadži Salihović i predsednik Šumadijske regije Saša Milenić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će partije koje su deo tog bloka u lokalnim saoupravama gde imaju odborničke grupe preimenovati ih u "Građanski blok 381", što važi i za odborničku grupu Pokreta slobodnih građana u Beogradu.
 


Moguć ulazak Pokreta centra u Građanski blok 381

Tatjana Macura iz Pokreta centra izjavila je danas da je za njih prihvatljiv dokument novoformiranog opozicionog "Građanskog bloka 381", da su čak i učestvovali u njegovoj izradi, ali da deo šire koalicije neće biti dok ne izgrade sopstvenu organizaciju.

"Dokument koji su danas potpisali nama je u svakom smislu prihvatljiv, učestvovali smo i u pisanju istog, međutim nismo želeli potpisujemo bilo šta dok do kraja ne pripremimo i dokument koji se tiče organizacije", rekla je Macura agenciji Beta.

Ona je navela da taj pokret ima odličnu saradnju s predstavnicima novoformiranog bloka, ali da prvo žele da izgrade svoju sopstvenu organizaciju koja je usmerena na rešavanje ekonomskih pitanja i integraciju Srbije u "Zapadni svet".

"Želimo da budemo noseći deo bilo kog programskog okupljanja, a ne organizacija koja želi da preživi sa nekoliko poslaničkih mesta", rekla je Macura.

Pokret centra nedavno su inače osnovali bivši poslanici Dosta je bilo i u parlamentu imaju poslaničku grupu koja nosi naziv "Slobodni poslanici".

Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija danas su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković.

Taj blok je, kako je rečeno, formiran u cilju "oslobađanje" Srbije od aktuelne vlasti, a zalagaće se za ulazak Srbije u EU i okretanje ka Zapadu, tržišnu ekonomiju, povratak demokratskih institucija, i ekološku državu. U okviru delovanja navedeno je i da su za dozvoljavanje Kosovu da uđe u međunarodne organizacije, uključujući i UN, ali bez priznavanja nezavisnosti.

Mediji su prethodnih dana inače pisali da bi deo novoformiranog bloka mogao biti i Pokret centra, Pokret za Stari grad Marka Bastaća, a kako se spekulisalo, pregovaralo se i sa Socijademokratskom stranko Borisa Tadića i pokretom Dosta je bilo.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side