Organizacije civilnog društva: Dijalogom kreirati vladavinu prava
19.11.2019 Beograd

Organizacije civilnog društva: Dijalogom kreirati vladavinu prava

Organizacije civilnog društva:  Dijalogom kreirati vladavinu prava
Vladavina prava u kojoj će se prava građana poštovati, a zakoni sprovoditi može se dostići jedino zajedničkim dijalogom koji će pomoći pri definisanju želja i pravca u kome se želi ići, zaključak je panel diskusije "Rasprava o vladavini (bez) prava" koju su danas organizovale Crta i Politikon Mreža.

Kako se navodi u saopštenju Crte direktorka te organizacije Vukosava Crnjanski kazala je da je "glavni neprijatelj vladavine prava neznanje na svim nivoima".

"Neznanje u pogledu organizacija civilnog društva, međunarodnih institucija, političkih partija, organa javne vlasti... Mi zapravo nikada nismo živeli u demokratskom društvu i ne znamo ni kako to izgleda. Neophodno je zajedničko razumevanje o ulozi svih nas u jednom demokratskom društvu, kako bismo internim dijalogom shvatili šta želimo i kuda idemo", istakla je Crnjanski.

Ona jeocenila i da postoji nivo razočaranosti građana, jer ništa što im je bilo obećano prethodnih godina nije ispunjeno i to je prepreka u postizanju pune vladavine prava.

Izvršna direktorka Politikon Mreže iz Podgorice Jovana Marović rekla je da apatija već dugi niz godina postoji među građanima i nijedan vid otpora nije učinkovit, jer građani ne veruju u institucije vlasti.

"Krive su i političke partije koje ne uspevaju da vrše svoju funkciju kako bi ubedile građane da ono što se nudi nije dovoljno. Zato u skladu sa tim i ne podnose prigovore na rad institucija. Pogotovo je ustaljeno mišljenje, da bez obzira što je korupcija jedan od najznačajnijih problema sa kojima se borimo, potpuno je opravdano dati uslugu za uslugu", rekla je Marović.

Naučna saradnica sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Gazela Pudar Draško kazala je da građani Srbije zapravo žive u, kako je ocenila, državi koja je zarobljena državom i da onima na poziciji moći "odgovara trenutna situacija". Dodala je da građani moraju biti svesni da oni koji su najmoćniji nikada i nisu pokretači promena, već su to aktivni građani.

Ekspert za izbore Ivan Stefanovski naveo je da građani u većoj meri očekuju da EU reši sve probleme država u kojima žive, jer "nisu svesni svojih prava".

"Sve države u regionu se suočavaju sa sličnim problemima na svom demokratskom putu, uočavamo poljuljan integritet i moralne vrednosti. Vidimo da je u poslednjih deset godina osnovano mnogo pokreta koje su građani organizovali, međutim nestali su iz mnogobrojnih razloga.

To znači da nemamo kanale putem kojih bismo ostvarivali svoja prava, a nedostatak znanja kreira nedostatak tolerancije", izjavio je Stefanovski.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side