Organizacija "Srbska akcija" poziva na nasilje nad Romima (FOTO)
01.12.2014 | 09:35h ► 11:50h Beograd

Organizacija "Srbska akcija" poziva na nasilje nad Romima (FOTO)

Organizacija "Srbska akcija" poziva na nasilje nad Romima (FOTO)
Organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, prenela je danas televizija B92, a mediji javljaju da se leci dele i u drugim gradovima Srbije.

Antifašisticka akcija (AFA) iz Novog Sada na svom Fejsbuk profilu navodi da letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi".

"U pitanju je osnovna fašisticka doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemackoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemacka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", piše na Fejsbuk profilu AFA Novog Sada. 

Ta organizacija navodi da "na svu sreću, građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, cijih 99 odsto pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva". 

"Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu", dodali su iz AFA-a.

Nacionalni savet Roma: Leci protiv Roma - izraz fašizma

Nacionalni savet romske nacionalne manjine pozvao je danas nadležne organe da preduzmu odgovarajuće mere i kazne pripadnike organizacije "Srbska akcija" koji su u poštanske sandučiće građana ubacivali letke koji pozivaju na nasilje nad Romima.

U saopštenju Nacionalnog saveta takođe se pozivaju "svi pošteni građani Srbije da osude taj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma".

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović smatra da je deljenje takvih letaka sramno i da predstavlja veliku uvredu za sve Rome. 

"Osuđujem taj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Ti leci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi", rekao je Mihajlović. 

On je dodao da je uvredljivo i što su "prema rečima autora strašnog teksta, svi Romi svrstani u isti koš i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori..., odnosno uspešni i ravnopravni članovi društva". 

"Nažalost, najlakše je okriviti Rome jer su jadni i nezaštićeni, i kao takvi uvek laka meta", zaključio je Mihajlović.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 1.12.2014, 20:01h Ја

    Да се разумемо, не подржавам никакав облик насиља ни према коме, нити сматрам да су Роми криви за ситуацију у земљи. Али, летак ни једном речју не "позива на насиље" или "истребљење" Рома, већ напротив позива грађане да своје евентуално неслагање са ширењем илегалних насеља изразе кроз демократксе и друштвено прихватљиве облике деловања - "петиције", "јавног апела" и "протеста". Да ли би АФА, Петршићева или Омеровић исто реаговали и када би неколико десетина породица српске националности саградило дивље насеље у сред града или би уклањање истог окарактерисали као законску обавезу локалних власти и владавину права?

  • 1.12.2014, 12:24h jocal

    ... ne mogu da se otmem utisku da Predsednik Nacionalnog saveta Roma V.M. razvija neku vrstu autošovinizma kada tvrdi da su "svi Romi ovim letkom svrstani u isti koš " ... valjda je autor letka trebao samo da se decidno izjasni da ne misli ništa loše o Romima koji su "uspešni i ravnopravni članovi društva" pa bi za romske NVO sve bilo u redu ...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side