ORCA o akciji Srbske časti: Nijedan pojedinac ili udruženje nema pravo da preuzima ulogu države
23.09.2019 Beograd

ORCA o akciji Srbske časti: Nijedan pojedinac ili udruženje nema pravo da preuzima ulogu države

ORCA o akciji Srbske časti: Nijedan pojedinac ili udruženje nema pravo da preuzima ulogu države
Udruženje za zaštitu životinja ORCA osudilo je danas postupak predstavnika organizacije "Srbska čast" koji su 16-godišnjaku u Nišu oduzeli konja zbog navodnog maltretiranja, navodeći da "nijedan pojedinac ili udruženje građana nema pravo da samoinicijativno preuzima na sebe ulogu nadležnih državnih organa".

ORCA je u saopštenju navela da je "apsolutno nedopustivo zlostavljati životinje, jednako kao što je nedopustivo da bilo koji pojedinac ili organizacija preuzima ulogu policije i tužilaštva, zastrašuje i preti ljudima, odnosno nasiljem pokušava da se suprotstavi zlostavljanju životinja".

"Osuđujemo svako vršenje ili propagiranje nasilja od strane sličnih organizacija, pod izgovorom zaštite životinja. Istovremeno, pozivamo nadležne organe da u najboljem interesu deteta koje je zlostavljalo životinju, preduzmu mere i radnje predviđene u Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica", stoji u saopštenju.

Podseća se da je zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti a da su javna tužilaštva i policija "dužni da po prijavi građana preduzmu sve mere i radnje da se učinioci takvih dela identifikuju i kazne u skladu sa zakonom".

ORCA je pozvala građane da sve slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja prijave nadležnim organima i da insistiraju na odgovarajućem postupanju nadležnih organa, ali i da osude svaki pokušaj nasilničkog ponašanja i protivpravnih postupaka kao načina rešavanja problema, navodeći da "afirmacija nasilja ne doprinosi smanjenju zlostavljanja životinja".

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio snimak na kome se vide pripadnici organizacija "Levijatan" i "Srbska čast" kako u niškom naselju Crvena zvezda oduzimaju konja pripadniku romske populacije, za koga su tvrdili da je zlostavljao tu životinju, i to sve snimaju, kao i njihovo raspitivanje i traganje za romskim maloletnikom po naselju u kome živi.

Tom prilikom je osnivač "Srbske akcije" Bojan Stojković rekao da će "zbog ponašanja romskog maloletnika ceo kraj ispaštati" i da će oduzeti "svaku životinju ako se ne edukuju o životinjama".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side