Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU
16.02.2020 Budimpešta

Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU

Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU Foto: Beta, AP / Markus Schreiber
Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je prethodnu deceniju kao najuspešniju za Mađarsku u poslednjih 100 godina, ali je naveo i da je država bila ugrožena klimatskim promenama, kontinuiranim padom broja stanovnika i pretnjama po evropsku ekonomiju.

U godišnjem obraćanju naciji, Orban je ponovo kritikovao one koje smatra protivnicima, uključujući vođstvo Evropske unije, Međunarodni monetarni fond (MMF) i mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša.

Orban, koji se na vlast vratio 2010. godine kada je Mađarska još zavisila od međunarodne finansijske pomoći, rekao je da je njegova vlada odbacila zahteve za dodatnim stezanjem kaiša i oslobodila se pozajmica MMF-a kako bi slobodnije mogla da vodi ekonomske politike.

"Da smo slušali njihov savet, Mađarska bi sada ležala u bolničkom odeljenju, a iz svakog njenog uda visile bi cevčice MMF-a i Brisela s dugovima, dok bi slavina za dug bila u rukama Džordža Soroša", naveo je Orban.

On je kazao da je ekonomski rast Mađarske od 4,9 odsto znatno nadmašio evropski prosek, ali da je zemlja i dalje blisko vezana za rezultate evropske ekonomije pošto 85 odsto mađarskog izvoza ide u druge evropske zemlje.

"Tako da je njihov problem i naš problem. Pitanje je samo do kada će to biti i naš problem", naveo je Orban.

On je ocenio da je "evropska ekonomija, naročito ekonomija evrozone, jednostavno stala" i dodao da će ekonomski rast u Evropi u 2020. godini biti "uglavnom mikroskopski".

Povodom pada broja stanovnika, Orban je rekao da su ekonomski podsticaji vlade za bračne parove i velike porodice pomogli, ali da je potrebno još mera.

On je kazao da je broj sklopljenih brakova porastao, a broj razvoda i abortusa opao, ali da je "loša vest da pad populacije nije zaustavljen" i da su "Mađari i dalje ugrožena vrsta".

Orban je najavio politike za pomoć životnoj sredini, među kojima su povećanje pošumljenih oblasti od 27 odsto, zabrana plastičnih paketa za jednokratnu upotrebu i podsticaji za korišćenje električnih vozila.

Dodao je da će svi autobusi u gradskom prevozu koji dobiju dozvolu od 2022. godine morati da budu električni.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side