Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU
16.02.2020 Budimpešta

Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU

Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU Foto: Beta, AP / Markus Schreiber
Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je prethodnu deceniju kao najuspešniju za Mađarsku u poslednjih 100 godina, ali je naveo i da je država bila ugrožena klimatskim promenama, kontinuiranim padom broja stanovnika i pretnjama po evropsku ekonomiju.

U godišnjem obraćanju naciji, Orban je ponovo kritikovao one koje smatra protivnicima, uključujući vođstvo Evropske unije, Međunarodni monetarni fond (MMF) i mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša.

Orban, koji se na vlast vratio 2010. godine kada je Mađarska još zavisila od međunarodne finansijske pomoći, rekao je da je njegova vlada odbacila zahteve za dodatnim stezanjem kaiša i oslobodila se pozajmica MMF-a kako bi slobodnije mogla da vodi ekonomske politike.

"Da smo slušali njihov savet, Mađarska bi sada ležala u bolničkom odeljenju, a iz svakog njenog uda visile bi cevčice MMF-a i Brisela s dugovima, dok bi slavina za dug bila u rukama Džordža Soroša", naveo je Orban.

On je kazao da je ekonomski rast Mađarske od 4,9 odsto znatno nadmašio evropski prosek, ali da je zemlja i dalje blisko vezana za rezultate evropske ekonomije pošto 85 odsto mađarskog izvoza ide u druge evropske zemlje.

"Tako da je njihov problem i naš problem. Pitanje je samo do kada će to biti i naš problem", naveo je Orban.

On je ocenio da je "evropska ekonomija, naročito ekonomija evrozone, jednostavno stala" i dodao da će ekonomski rast u Evropi u 2020. godini biti "uglavnom mikroskopski".

Povodom pada broja stanovnika, Orban je rekao da su ekonomski podsticaji vlade za bračne parove i velike porodice pomogli, ali da je potrebno još mera.

On je kazao da je broj sklopljenih brakova porastao, a broj razvoda i abortusa opao, ali da je "loša vest da pad populacije nije zaustavljen" i da su "Mađari i dalje ugrožena vrsta".

Orban je najavio politike za pomoć životnoj sredini, među kojima su povećanje pošumljenih oblasti od 27 odsto, zabrana plastičnih paketa za jednokratnu upotrebu i podsticaji za korišćenje električnih vozila.

Dodao je da će svi autobusi u gradskom prevozu koji dobiju dozvolu od 2022. godine morati da budu električni.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu

  Ako uzmemo u obzir razliku u simptomima širom populacije, od asimptomatskih do fatalnih, bolest koju prouzrokuje SARS-CoV-2 je verovatno rezultat vrlo složene interakcije između virusa i ljudskog imunog sistema. Varijacije koje se pojavljuju u virusu, kao i razlike među ljudima, doprinose simptomima bolesti i krajnjem ishodu, pa je vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve pacijente, kaže za Novi magazin dr Džinzu Čen.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . . U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . .

  Tema broja: Finansije u doba korone - Bankarski sefovi puni - Šta znači doštampavanje bilion evra, neograničena pomoć privredi u Nemačkoj, pet milijardi evra ovdašnjim preduzećima? Kako će preduzeća stizati do zajmova, koji će sektori prvi stradati, a koji prvi izaći na zelenu granu? Kako će se sve te milijarde evra u Srbiji i svetu pravično raspodeliti i ko će biti sudija? Bankari, privrednici sami ili slabost zdravstvenih sistema? - Priredila: Jelena Aleksić

 • Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

 • Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji

  Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u "udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance".

 • U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom

  U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 126 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osmoro u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratorima.

 • Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena

  U centru Beograda je pao deo fasade i tom prilikom je povređena četrdesettrogodišnja žena, javlja RTS.

 • Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

  Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

 • Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju koronavirusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

 • Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu

  Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija "Aleksandar Vučić izašao kao spacilac".

 • Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa

  Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side