Optuženi za ubistvo Ćuruvije od danas u kućnom pritvoru
06.07.2017 | 11:45h ► 12:50h Beograd

Optuženi za ubistvo Ćuruvije od danas u kućnom pritvoru

Optuženi za ubistvo Ćuruvije od danas u kućnom pritvoru Foto: Beta/Mile Gvozdenović
Ratko Romić i Milan Radonjić, optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije su od danas, odlukom sudskog veća, u kućnom pritvorui.

Njima je ukinuta zatvorski pritvor u kome su bili duže od tri godine.

Predsedavajući sudskog veća sudija Snežana Jovanović je rekla da će Romić i Radonjić dobiti elektronske narukvice kako bi se kontrolisalo da li poštuju odluku suda.

"Pritvor je trajao skoro tri i po godine i više nema procesnih smetnji da bude zamenjen alternativni načinom", rekla je Jovanović.

Tužilaštvo, po prijemu rešenja, ima pravo žalbe.

Pravni zastupnik Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je danas u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog suda izrazila zadovoljstvo odlukom suda.

Ona je objasnila će Romić i Radonjić iz zgrade Specijalnog suda biti uz policijsku pratnju odvedeni u Centralni zatvor kako bi se razdužili i završili ostale formalnosti. Prema njenim rečima, odatle će ih policija sprovesti do stanova u kojima žive i koje ne smeju da napuštaju.

U međuvremenu će, kako je objasnila, biti završene i formalnosti oko elektronskog nadzora, odnosno elektronske narukvice koje će njeni klijenti nositi dok su u kućnom pritvoru.

Putem elektronsko nadzora Romić i Radonjić će biti kontrolisani da li poštuju odluku suda, odnosno da ne smeju da napuštaju objekte u kojima borave.

Ona je rekla i da je pritvor njenim klijentima trajao skoro tri i po godine, odnosno od 4. januara 2014, kada su uhapšeni.

Dodala je i da pritvor ne znači oslobađajuću presudu već meru suda kojim se obezbeđuje priisustvo optuženih tokom procesa.

Rekla je i da je iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dobila odgovor da će se baviti dužinom zatvorskog pritvora u kome su bili Romić i Radonjić.

Pravni zastupnik porodice oštećenih, advokat Slobodan Ružić je rekao novinarima da ne očekuje da će odluka suda o kućnom pritovru uticati na tok procesa.

"Da li je neko u zatvorskom ili kućnom pritvoru ne utiče na tok procesa", rekao je on ispred zgrade Specijalnog suda.

Prethodno danas je u svojstvu svedoka saslušana nekadašnja sekretarica načelnika Resora DB Radomira Markovića Dragana Ivanović Mijatović. Rekla je da nema nikakvih saznanja o ubistvu Ćuruvije, osim onog što je pročitala u medijima.

U sud je bio doveden i bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Nenad Ilić koji je na služenju zatvorske kazne od 40 godine zbog ubistva na Ibarskoj magistrali i drugih zločina.

Nije svedočio jer nije bio oslobođen čuvanja državne tajne jer je, kao pripadnik JSO tokom 1999. i 2000. godine, bio i pripadnik tadašnje Državne bezbednosti.

Sud je odlučio da od DB zatraži da Ilića oslobodi čuvanja državne tajne kako bi mogao da svedoči o slučaju ubistva Ćuruvije.

Nastavak procesa zakazan je za 13. i 14. septembar.

Bivši pripadnici DB, Marković, Romić, Radonjić i Miroslav Kurak - koji je u bekstvu, su optuženi su za ubistvo Ćuruvije.

Optuženi i njhovi advokati su na prethodnim ročištima negirali svaku povezanos sa tim zločinom.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side