Optuženi za nesreću na vojnom poligonu negirao da su kadeti šutirali granatu
17.02.2016 Despotovac

Optuženi za nesreću na vojnom poligonu negirao da su kadeti šutirali granatu

Optuženi za nesreću na vojnom poligonu negirao da su kadeti šutirali granatu Foto: Freeimages
Jedan od bivših kadeta Vojne akademije Mladen Milosavljević negirao je danas, u Osnovnom sudu u Despotovcu na suđenju za pogibiju dva kadeta na Pasuljanskim livadama, da su kadeti šutirali pronađenu zaostalu granatu pre eksplozije.

U svedočenju, optuženi Milosavljević je rekao da oni "nisu bili samoubice"."Čuo sam kada je (stradali kadet) Filip Milojević nekome rekao: 'Daj da vidim to'. Zatim je došlo do eksplozije, ali ne znam šta se i kako dogodilo", rekao je Milosavljević.

Optuženi Milan Karišik je rekao da je video "nešto što liči na vežbovnu granatu" i da je tu granatu nogom odgurnuo dalje od sebe i ostalih kadeta, ali da ni on nije video kako je došlo do eksplozije.

U Osnovnom sudu u Despotovcu danas je nastavljen glavni pretres na suđenju bivšim kadetima za tragediju na Pasuljanskim livadama 2012. godine, na kome su optuženi iznosili odbranu.

Mladen Milosavljević (26), Stefan Milosavljević (27), Nikola Garabiljević (27) i Milan Karišik (26) optuženi su za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni su se na početku suđenja 22. decembra prošle godine izjasnili da nisu krivi.

U tragediji na poligonu Vojske Srbije Pasuljanske livade, 18. juna 2012. godine, gde su kadeti završne godine Vojne akademije izvodili vežbu "Četa na maršu sa prelaskom u napad", u eksploziji od zaostale neeksplodirane granate poginulo je dvoje kadeta, a petoro je ranjeno.

Od granate su poginuli Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole.

Optuženi su, prema navodima optužnice, u uračunljivom stanju i svesni svojih postupaka, doveli u opasnost više kadeta, tako što su se međusobno dodavali nađenom neeksplodiranom granatom od 30 milimetara. Oni su, prema pravilima vojne organizacije, morali da taj pronalazak prijave starešinama, tim pre znajući da je reč o opasnom ubojnom sredstvu.

Današnje suđenje je trajalo šest sati.

Sudskim većem predsedava sudija Blagica Milojević.

Za tu tragediju optužen je i major Vojske Srbije Vinko Žnidaršič za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice. On se pred Višim sudom u Jagodini izjasnio da nije kriv.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side