13.11.2018 Beograd

Opozicija u Srbiji priprema zahtev za nove izborne uslove

Opozicija u Srbiji priprema zahtev za nove izborne uslove Foto: Beta / AP
Radna grupa parlamentarnih i vanparlamentarih opozicionih stranaka i pokreta Srbije je napisala dokument sa zahtevima o izbornim uslovima i prosledila ga liderima partija na usaglašavanje, potvrdjeno je danas agenciji Beta.

Predsednik Pokreta za preokret i predstavnik Saveza za Srbiju u radnoj grupi, Janko Veselinović rekao je agenciji Beta da očekuje da taj dokument uskoro bude usaglašen i predstavljen javnosti.

"Radna grupa je imala četiri sastanka, završen je posao kada je radna grupa u pitanju. Pripremljen je jedan tekst koji je ovih dana upućen svim liderima opozicionih stranaka pokreta, kako bi ga još jednom pogledali i doradili. Očekujem narednih nekoliko dana da taj tekst bude usaglašen i potpisan", rekao je Veselinović. 

On je kazao da je u dokumentu navedeno 20 zahteva, medju kojima su održavanju fer i poštenih izbora, odnosno sredjivanje biračkih spiskova, zabrana iskorišćavanja državnih resursa u političke svrhe, zabrana pritiska na birače i sve koji učestvuju u izbornom procesum, kao i zahtev o dostupnosti medija, pre svega javnog servisa učesnicima izbora po ravnopravnim uslovima.

"Zahtevi su vrlo konkretni nema uopštenih stvari kako bi se jasno moglo znati da li je režim spreman da prihvati te zahvet ili i dalje ima želju da manipuliše tim izborima", dodao je Veselinović.

Upitan da li se u dokumentu navode dalji koraci ako zahtevi ne budu uslišeni, Veselinović je kazao da bi bilo prerano saopštavati aktuelnoj vlasti šta će tada uraditi.

On je naveo i da na kraju sadašnje verzije dokumenta piše da će predstavnici opozicionih stranaka i pokreta u svim odlukama nastupati jedinstveno.

Predstavnici više opozicionih stranaka parlamentarnih i vanparlamentarnih su inače 12. oktobra ove godine u Skupštini Srbije održali okrugli sto o izbornim uslovima kada su dogovorili formiranje radne grupe i izalazak sa dokumentom i zahtevim pred vlast.

Na okruglom stolu tada su bili izmedju ostalog predstavnici Saveza za Srbiju (Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, sindikata Sloga, Levice Srbije ...), Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo, Pokreta centra, Gradjanskog bloka 381 na čijem je čelu Saša Janković i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side