20.03.2019 | 11:54h ► 12:10h Beograd

Opozicija: Sednica parlamenta farsa i predstava demokratije

Opozicija: Sednica parlamenta farsa i predstava demokratije Foto: Novi magazin/SA
Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad paralamena ocenili su da je današnja sednica Skupštine Srbije "farsa i predstava demokratije", jer predloženi zakon o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini neće biti izglasani.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je novinarima u skupštinskom holu da veruje da predložene tačke dnevnog reda neće biti izglasane jer ih nisu odobrili nadležni odbor i Vlada Srbije.

"Ovo je fingiranje debate i dijaloga u parlamentu. Očigledno da je potrebno napraviti ovaku predstavu u danima kada se hapse dece koja pokazuju nezadovoljstvo kako funckioniše ova država i kako su uskraćene slobode", kazao je Ćirić.

On je podsetio da je DS 2016. godine predložila da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o finasiranju Vojvodine, ali da je to odbijeno.

"I to je efekat našeg bojkota, počeli su da čitaju naše zakone i sada ih koriste kao svoje", ocenio je Ćirić.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je svrha sednice "apsolutno ruženje opozicije".

"Ova sednca ima za cilj da pokaže kako opozicije ima u parlamentu i da ih podeli na onu podobnu koja sedi u sali i na onu nepodobnu koja održava paraleleni parlament u holu i podržava građanske proteste", rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika Jovan Jovanović takođe je rekao da je sednica obesmišljavanje parlamentarizma.

"Nemamo pravo da dajemo privid ovom parlamentu u zemlji gde se hapse učenici", kazao je Jovanović.

Poslanik Dveri Dragan Vesović kazao je da će ta poslanička grupa nastaviti bojkot "farsičnog parlamenta".

"Pitanje je da li će RTS preneti naše obraćanje u holu, a znam da će izvrgavanje ruglu parlamenta sigurno preneti", rekao je Vesović.

Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini podneli su poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predlog rezolucije o Vojvodini Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije nije prihvatio jer je ocenjeno da nije u skladu sa Ustavom.

Vlada Srbije dala je mišljenje da Skupština ne prihvati ni predlog zakona, niti predloženu rezoluciju.

 

Opozicija oko SzS oprečno o presudi Radovanu Karadžiću

Poslanici opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS) danas su u parlamentu oprečeno govorili o presudi koju će u toku dana izreći Međunarodni sud u Hagu bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je novinarima u skupštinskom holu da taj pokret nikada ne bi pristao da izručuje Srbe "lažnom Haškom tribunalu".

"Ako treba da se sprovodu procesi, mi imamo institucije u zemlji", dodao je Vesović odgovarajući na pitanja novinara.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla da je Haški tribunal u svom radu pokazao "dvostruke aršine". "Ako imamo presude samo srpskim generalima, tu regionalnog pomirenja nema", rekla je ona.

Rašković Ivić je ocenila i da je Srpska napredna stranka "imala sreću" da stupi na vlast kada je haško poglavlje završeno. "Sećamo se kada je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) prelepio naziv Bulevara Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića", rekla je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je samo da za razliku od kolega u SzS-u, po ovom pitanju ima suprotan stav.

"Sačekaćemo presudu pa ćemo videti", rekao je Ćirić.

Međunarodni sud u Hagu izreći će danas pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću, koga je Haški tribunal 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Na tu presudu, žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Karadžić je zatražio da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Pored genocida, Karadžić (73) osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side