12.01.2018 Beograd

Opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u kojima traži poštovanje medijskih zakona i standarda

Opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u kojima traži poštovanje medijskih zakona i standarda Foto: pixabay
Predstavnici opozicije podneli su danas Radio televiziji Srbije (RTS) i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve kojima traže poštovanje medijskih zakona i standarda, odnosno otvaranje medijskog prostora zbog objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

Zahteve je potpisalo 13 opozicionih organizacija koje su u dopisu RTS-u istakli da taj javni servis ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja.

Kako je saopštila jedna od potpisnica, Nova stranka, neobjektivnim informisanjem onemogućena je sloboda stvaranja i izražavanja mišljenja građana "koji su zakonom prinuđeni da takvo kršenje svojih prava još i finansiraju".

"Tražimo hitno, istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu (RTS-u) i primenu zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja", istakli su u Novoj stranci.

Pokret slobodnih građana (PSG) je ocenio da je posebno nezakonit rad Informativnog programa RTS, jer na javnom servisu dominira nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije, favorizovanje jedne političke organizacije, ali i netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte.

U dostavljenom zahtevu RTS-u, opozcija je zatražila sastanak sa Upravnim odborom, kako bi se utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona.

Ukoliko ne dođe do sastanka i "upodobljavanja programa propisanim medijskim standardima", opozicija je najavila da će ;se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i "pozvati na odgovarajuće akcije".

Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da počne da obavlja svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta i to primenom konkretnih zakonom predviđenih mera u slučajevima povrede zakonskih obaveza od strane javnih i komercijalnih emitera.

Od Saveta REM-a nije tražen sastanak, jer kako je saopšteno, za njegove članove je već formiran zahtev da podnesu ostavke.

"Objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje je ne samo elementarni preduslov demokratije, zakonitosti i legitimnosti izbornog postupka, već i Ustavom garantovano pravo svih građana Srbije. Njegovo kršenje proizvodi neke od najtežih posledica za demokratsko uređenje Srbije i njenu stabilnost", saopštio je PSG.

Zahteve RTS-u i REM-u su osim predsednika PSG-a i Narodne stranke, potpisali su funkcioneri Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd, pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i Srpskog pokreta Dveri.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side