Ombudsman zatražio da se preispita tarifa javnih izvršitelja
21.11.2019 Beograd

Ombudsman zatražio da se preispita tarifa javnih izvršitelja

Ombudsman zatražio da se preispita tarifa javnih izvršitelja Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je republički Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i na pismenu dostavu u postupku, saopšteno je danas iz kancelarije ombudsmana.

U Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Кomori izvršitelja i Ministarstvu pravde navodi se da su "donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

Zaštitnih građana Zoran Pašalić je naveo da je zbog toga neophodno "preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane".

Pašalić je naveo i da je potrebno "uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenju izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane".

Ombudsman je naveo i da je "važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje".

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić je rekao i da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, kao i da je potrebno dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side