Ombudsman: Srbija pokazala da je spremna da svakome pomogne
17.12.2017 Beograd

Ombudsman: Srbija pokazala da je spremna da svakome pomogne

Ombudsman: Srbija pokazala da je spremna da svakome pomogne Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Srbija je od početka migrantske krize nedvosmisleno pokazala spremnost da svakom građaninu koji se nađe na njenoj teritoriji obezbedi uslove dostojne čoveka i punu zaštitu njegovih prava, ocenio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Činjenica je da je kroz našu zemlju do sada prošlo više od milion ljudi i dece, i uprkos tolikom broju migranata izbeglica, human tretman i sva potrebna pomoć nikome nisu uskraćeni", izjavio je Pašalić povodom 18. decembra - Međunarodnog dana migranata.

Pašalić je u saopštenju podsetio da u Srbiji trenutno boravi oko 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima i centrima za azil, ali da i dalje ima onih koji svojevoljno borave van zvaničnih centara, iako u njima ima dovoljno mesta.

"Prema deci migrantima Srbija vodi odgovornu politiku, što pokazuje i podatak da u ovom trenutku u školama širom Srbije nastavu pohađa 443 dece migranata, a Ministartvo zdravlja obezbedilo je da sva prođu sistematski pregled", naveo je Pašalić.

Obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, Pašalić je naveo da je uputio veliki broj preporuka i naročitu pažnju posvetio potrebi uspostavljanja i unapređenja psihološke pomoći i podrške migrantima, budući da su na putu ka konačnoj destinaciji neretko izloženi različitim oblicima nečovečnog postupanja.

"U cilju praćenja položaja migranata koji se nalaze na teritoriji Srbije, predstavnici tog mehanizma su od početka ove godine obavili 35 poseta prihvatnim centrima za migrante, centrima za azil, graničnim prelazima, kao i raznim neformalnim mestima okupljanja migranata. U istom periodu upućeno je preko 50 preporuka za poboljšanje postupanja nadležnih organa, a naročita pažnja posvećena je žrtvama torture i maloletnim migrantima bez pratnje", dodaje se.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side